Нови крах на свјетским берзама

Глас Српске
Нови крах на свјетским берзама

ЛОНДОН - Aкције су на свјетским берзама у петак наставиле да падају, подстакнуте све већом забринутошћу да је америчка привреда на путу да поново западне у рецесију, док неким европским банкама пријете проблеми са финансирањем, што указује на опасност од нове банкарске кризе.

Европски берзански индекси наставили су пад, који је у четвртак био највећи у посљедње двије и по године, при чему су ослабили кључни индекси у Британији, Француској и Њемачкој, пренијеле су агенције.

Свјетски индекс MSCI је ослабио за 1,25 одсто. И акције на Вол стриту забиљежиле су нови оштар пад, а индекс Дау Џонс индустријал евриџ пао је за 419,17 бодова или 3,7 одсто.

Цијене акција на азијским берзама такође су нагло пале.

Главни економиста Европске централне банке Јирген Штарк рекао је да ЕЦБ озбиљно схвата показатеље тензије на међубанкарском кредитном тржишту, али осјећа да ситуација није толико драматична као 2008. године.

- Банке из неких земаља еврозоне дају предност полагању вишка готовине код ЕЦБ у односу на позајмљивање новца другим банкама. Ми ове сигнале схватамо озбиљно - рекао је Штарк, који је критиковао идеју емисије такозваних еврообвезница, за које каже да би смањиле подстицај за презадужене земље да се боре са својим буџетским проблемима.

Кина вјерује у СAД

Кинески потпредсједник Си Ђинпинг изразио је повјерење у снагу америчке привреде током сусрета с потпредсједником СAД Џоом Бајденом, који је у посјети Кини.

- Привреда СAД је веома отпорна и има снажну моћ да себе поправи. Верујемо да ће америчка економија постићи чак бољи развој пркосећи изазовима - рекао је Си на округлом столу с пословним људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана