Нови конфликт Хрватске и Словеније, чија је крањска кобасица,?

Танјуг
Нови конфликт Хрватске и Словеније, чија је крањска кобасица,?

Љубљана - Словенија је пристала на компромис о крањској кобасици, према којем ће хрватски произвођачи своју "крањску" под тим именом моћи да продају још 15 година.

Међутим, јавност је увјерена да је министар пољопривреде Дејан Жидан доживио "пораз" од хрватског колеге Тихомира Јаковине, оцјењује љубљанско "Дело".

Етнолог Јанез Богатај, један од иницијатора и аутора заштите крањске кобасице као словеначког производа с географским поријеклом, каже да је компромисни предлог Европске комисије, с којим су се сложиле обије стране у спору, "лудост без преседана" и да је 15 година "апсолутно предуго раздобље".

"Без обзира што министар Жидан говори да је такво ријешење за Словенију прихватљиво, оно за њега значи пораз", наводи престижни дневник и додаје да је таквом резултату кумовала и "наивност" словеначког кобасичарског кластера "Крањска клобаса".

Наиме, њихови представници су хрватским колегама показали цјелокупну документацију о заштити крањске кобасице, још прије него што су документа послали у Брисел, што је била и основа за хрватски приговор који је довео до европског компромиса.

Министар Јаковина је, преноси Хина, након сусрета са Жиданом рекао да ће хрватска прехрамбена индустрија у прелазном 15.годишњем периоду моћи да производи и продаје крањску кобасицу, што је раздобље у којему би се морала прилагодити и наћи друго име бренда.

"Хрватска је уложила приговор, а Европска комисија је донијела одлуку. Нећу рећи да можемо да будемо задовољни, али морамо да прихватимо компромисно рјешење", поручио је Јаковина, док је Жидан истакао да обије државе имају и добар заједнички пројекат за заштиту истарске пршуте, након што је европској регистрацији тог произвада Словенија једно вријеме опонирала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана