“Нови Јелшинград” спреман за испоруку машина чачанској “Слободи”

Агенције
“Нови Јелшинград” спреман за испоруку машина чачанској “Слободи”

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас бањалучку Фабрику алатних машина “Нови Јелшинград”, која је спремна да испоручи прве три произведене машине чачанској компанији “Слобода”, преносе агенције.

Додик је, након разговора са руководством “Новог Јелшинграда”, рекао новинарима у Бањалуци да је за Републику Српску важно да има базичну индустрију овог типа, те да је у овој фабрици урађен огроман посао који завређује поштовање.

- Кључно питање овог друштва је како наћи реални посао за радника. Нова индустријализација Републике Српске мора бити циљ друштва и власти, јер само индустријализација може да ријеши проблем незапослености - сматра Додик.

Он је поручио да друштво мора поштовати успјех ове фабрике, јер је данас веома значајно успјети у сфери реалне производње са 73 запослена радника.

Према његовим ријечима, све што је до сада урађено у “Новом Јелшинграду”, редовност плата и уплаћени доприноси без било каквих кредитних задужења, говоре о стабилности ове фирме.

Он је истакао да је Фабрика алатних машина “Нови Јелшинград”, коју је прије десет мјесеци купило предузеће ГП “Крајина”, примјер успјешне приватизације.

- Многи су неаргументовано говорили против ове приватизације, али на сву срећу ГП “Крајина” није одустала од “Новог Јелшинграда” и забиљежила је успјех у реалном сектору и на иностраном тржишту - истакао је Додик.

Власник ГП “Крајина” Борко Ђурић рекао је да је највећи уговор “Новог Јелшинграда” са “Слободом” из Чачка, те да су хидрауличне пресе у вриједности 1.170.700 евра, које су за њих произвели, спремне за испоруку.

Он је подсјетио да је ГП “Крајина” 21. децембра прошле године у цијелости исплатила вриједност капитала “Новог Јелшинграда” и ушла у посјед, те је од тада до данас успоставила одговарајућу производњу.

- Уговором са Владом Српске обавезали смо се да у року од три године уложимо три милиона КМ у инвестиције, сваке године по милион КМ. До сада смо уложили 1.570.000 КМ. Били смо обавезни да у првој години запослимо 60 људи, а до данас смо запослили 73, да остваримо најмање милион КМ прихода, а данас имамо уговорених послова у вриједности већој од три милиона КМ и степен њихове реализације је висок - прецизирао је Ђурић.

Он је додао да су активности “Новог Јелшинграда” усмјерене на довођење комплетне инфраструктуре објеката и машина у функционално стање да би се могло одговорити задатку, те су сва уложена средства усмјерена на то.

- Почели смо са модернизацијом машина, а намјера нам је комплетна модернизација највећих и најквалитетнијих машина које захтијевају улагања од 300.000 до 400.000 евра, да бисмо били оспособљени за преузимање најсложенијих послова у вези са машинском обрадом и израдом - појаснио је Ђурић, те додао да су остварени бројни контакти са потенцијалним купцима и наручиоцима из иностранства.

Директор “Новог Јелшинграда” Борис Томанић рекао је да просјечна плата у овој фабрици од 600 до 700 КМ, те да је запослено 49 старих радника “Јелшинграда”, а наредне године биће примљен још некадашњих радника.

ГП “Крајина” платила је за “Нови Јелшинград” 6.850.000 КМ Влади Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана