Нови фонд за јаче фирме

Драгана Орловић
Нови фонд за јаче фирме

БАЊАЛУКА - Предузетници у Републици Српској од идуће године моћи ће рачунати на помоћ из фонда за подршку малим и средњим предузећима, што ће, како оцјењују, бити веома значајно, посебно ако им се омогући увођење нових технологија којима би повећали конкурентност на тржишту.

Наиме, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је током боравка у Мађарској истакла да је најављена иницијатива руководства те земље која се односи управо на успостављање фонда намијењеног за подршку малим и средњим предузећима у Српској.

- Са радошћу сам дочекала што је показано да ово није прича на дугом штапу него се предузима све да би се у идућа три мјесеца завршиле све процедуре и да бисмо сљедеће године могли имати један такав фонд - поручила је Цвијановићева.

Директор Развојне агенције РС Маринко Ђукић поздравио је формирање фонда за подршку малим и средњим предузећима, истакавши да је сваки вид помоћи и те како добродошао.

- Овај фонд имаће важну улогу, јер смо до сада овим предузећима пружали подршку финансијске и нефинансијске природе. Финансијска је углавном била помоћ страних донатора, док смо из својих ресурса црпили разне видове нефинансијске подршке, али и кроз реализоване пројектима са партнерима из Јапана или Европске Уније - навео је Ђукић.

Ђукић је истакао да већ годинама имају добру сарадњу са Мађарском, због чега и сада очекује позитивне резултате.

- Надамо се улагањима у нове технологије како би побољшали конкурентност предузећа на иностраним тржиштима, чиме би побољшали и извозну компоненту наше привреде - истакао је Ђукић и додао да ће бити значајна и подршка кроз едукације, али и саму размјену искустава, како би се домаћи привредници упознали са новим трендовима у Европи и свијету.

Слично мисли и директор Агенције за развој града Бијељина Марко Влачић, који је истакао да се рад те агенције заснива углавном из средстава која добију из буџета града, што је недовољно.

- Нисмо могли свим предузетницима изаћи у сусрет када је у питању новчана помоћ, због чега ће ова додатна подршка бити и те како значајна - навео је Влачић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да још нису упознати са детаљима на који начин ће овај фонд радити, али да је ово свакако важна подршка која стиже за мала и средња предузећа, али и за цијелу привреду Републике Српске.

- Улагање у нову и савремену опрему само су неки од сегмената који су увијек приоритети малих и средњих предузећа, којима су циљ бољи пословни резултати - сматра Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана