Нови економски план за нову деценију

Глас Српске
Нови економски план за нову деценију

БРИСЕЛ - Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо представио је јуче у Бриселу десетогодишњи економски програм "Европа 2020" који би требало да подстакне развој и запошљавање, уз примјену мјера против климатских промјена у Европској унији.

Барозо је рекао да 27 чланица Уније треба да остваре много бољу координацију политике ако желе да избјегну нове кризе и спријече изолацију својих привреда.

Нови програм наслиједиће "Лисабонску агенду", десетогодишњи план чије је спровођење, послије представљања 2000. године, оцијењено као неуспјешно.

Критичари кажу да су и идеје садржане у "Европи 2020" нереалне и страхују да је и овај план, као и претходни, осуђен на неуспјех.

"Европа 2020" фокусира се на иновације, истраживање и развој, образовање, чисту енергију и флексибилније тржиште рада.

Документом су предвиђени и преговори о расподјели неколико стотина милијарди евра у сљедећем дугорочном буџету ЕУ за период од 2014. до 2021. године.

У приједлогу стратегије предвиђа се и повећање стопе запослености са 69 на 75 одсто и повећање улагања у истраживање и развој са садашњих 1,9 на три одсто бруто друштвеног производа Европске уније.

- Да бисмо постигли резултате за десет година, потребно је да предузмемо акцију сада, јер постоји потреба за ургентношћу - рекао је Барозо и додао да је важно да се пажња усмјери на јединственост тржишта у више области и створе бољи услови за трговину, јер, како је нагласио, проблеми неће нестати, ако се пред њима затварају очи.

Број људи којима пријети сиромаштво, стоји у плану, требао би бити смањен за 20 са садашњих 80 милиона.

Програм ће бити тема разговора лидера ЕУ на самиту 25. и 26. марта, а његово усвајање очекује се у јуну.

Еврозона

Европска комисија је наговијестила да ће у будућности имати спремне конкретне мјере за очување стабилности 16 земаља које као заједничку валуту користе евро и за спречавање проблема попут садашње дужничке кризе Грчке, која представља пријетњу за читаву еврозону.

Жозе Мануел Барозо је рекао да би ЕУ требало да прати економске показатеље сваке државе чланице и да изда упозорење ако нека земља "скрене с пута".       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана