Нови џин парира САД, ЕУ и Кини

Танјуг
Нови џин парира САД, ЕУ и Кини

АСТАНА - Предсједници Русије, Казахстана и Бјелорусије потписали су јуче споразум о оснивању Евроазијске економске уније, која ће парирати економској моћи САД, Европске уније и Кине.

Потписани споразум ступиће на снагу 1. јуна, након што буде одобрен у парламентима три бивше совјетске републике. Споразум гарантује слободан транзит робе, услуга, капитала и радне снаге и координисане мјере у великим економским секторима.

- Овај наш састанак има посебан, без претјеривања, историјски значај - изјавио је руски предсједник Владимир Путин у казахстанској престоници Астани и истовремено негирао да новоформирана унија има за циљ поновно стварање Совјетског Савеза, који се распао 1991. године.

Предсједник Казахстана Нурсултан Назарбајев изјавио је да нову унију доживљава као мост између Истока и Запада.

Нова унија обухвата територију са популацијом већом од 170 милиона људи и бруто домаћим производом од око 2,7 билиона долара. И Казахстан и Русија су произвођачи нафте, а овај споразум ће само додатно продубити раније успостављене везе тих земаља. Три земље које чине нови блок започеле су блиску сарадњу 2010. године стварањем царинске уније.

Украјина је одлучила да се не прикључи тој унији након свргавања њеног проруски оријентисаног предсједника Виктора Јануковича у фебруару и због погоршања односа са Москвом усљед припајања украјинског полуострва Крим Русији.

Јерменија

Јерменски предсједник Серж Саркисјан затражио је да његова земља буде примљена у нову Евроазијску економску унију до 15. јуна ове године.

- Тражим од вас да одредите рок за пријем Јерменије у Евроазијску економску унију - рекао је Саркисјан на сједници Евроазијског економског савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана