Нови диспечерски центар Електрокрајине у октобру

Драгана Келеч
Нови диспечерски центар Електрокрајине у октобру

"Електрокрајина" наставља са реализацијом инвестиционе политике која је фокусирана на комплетну санацију, изградњу нисконапонске, средњонапонске мреже и електроенергетских објеката на цјелокупном подручју које покрива.

Ово је за "Глас Српске" рекао директор "Електрокрајине" др Жељко Ковачевић.

- Инвестиције у сврху санације електроенергетских објеката у првој половини ове године веће су до осам милиона марака, а за 2009. укупно је планирано 17,5 милиона марака. Од тог износа 13,5 милиона марака су властита средства, док остатак чине средства по основу кредита и донација - рекао је Ковачевић.

Ковачевић посебно истиче да су у 2008. инвестирана око 22 милиона марака, што је највећи износ инвестираних средстава у посљедњих неколико година.

Према ријечима Ковачевића, једна од најважнијих инвестиција "Електрокрајине" је формирање савременог диспечерског центра за управљање комплетном дистрибутивном мрежом.

- Диспечерски центар ће примјењивати најсавременији ДМС/СЦAДA софтверски систем, са којим ћемо бити једино предузеће које је модернизовало управљање дистрибутивним системом, чији је циљ квалитетно и стабилно снабдијевање потрошача електричном енергијом - истакао је Ковачевић.

Он је напоменуо да се пуштање у функцију диспечерског центра може очекивати у првој половини октобра, а вриједност инвестиције је око 2,5 милиона марака.

- Почетком октобра почећемо са већ дуго најављиваним увођењем даљинског очитавања и управљања бројилима, чија је укупна вриједност на нивоу комплетне "Електрокрајине" око осам милиона евра - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да ће у почетној фази бити обухваћено око 8.000 купаца са подручја града Бање Луке, односно насеље Лауш, затим дио стамбених зграда, а касније и сви потрошачи са подручја које опслужује "Електрокрајина".

- У првој половини ове године реализовано је низ инвестиција, а измећу осталих издвајамо изградњу расклопне трафо-станице Козарац, Горњи Рибник, Оштра Лука, као и трафо-станица Тукови, затим изградњу кабловске канализације на релацији улице Илије Гарашанина - западни транзит, комуникационо повезивање ЦХ мреже у сврху увођења даљинског очитавања бројила, комуникационо повезивање пословних јединица са дирекцијом предузећа и електрификацију повратничких насеља у општинама које покривамо - додао је Ковачевић.

Репрограм дуга

У "Електрокрајини" истичу да сви они који нису у могућности да плате дуг за утрошену електричну енергију имају могућност да потпишу Уговор о репрограму дуга, да би избјегли искључење струје или трошкове поновног прикључења. Према овом уговору, трошкови за утрошену електричну енергију се плаћају у ратама, а рок за закључивање Уговора о репрограму је 1. октобар 2009. године.

Упозорење

Из "Електрокрајине" упозоравају становништво и предузећа да постоје новчане и затворске казне за крађу електричне енергије, односно за оне који се прикључе на електромрежу противправно. За физичка лица казне су у износу од 1.000 марака или годину затвора, за правна лица 10.000 марака, док су за одговорна лица у предузећу казне 2.000 марака или годину затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана