Нови аранжман за крпљење рупа у буџету

Марина Чигоја
Нови аранжман за крпљење рупа у буџету

Бањалука - Нови аранжман БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ), уколико до њега дође, представљаће само одлагање проблема, умјесто да се ради на смањењу јавне потрошње која је кључни проблем, сматрају економисти.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да је БиХ присиљена да узима нови кредит од ММФ-а зато што је први искоришћен искључиво за буџетску потрошњу, док привреда није осјетила ништа од тога.

Кључно  питање, према његовим ријечима, је због чега се дошло у ову ситуацију и због чега се не праве планови за стварање повољнијег амбијента, прије свега стварањем уштеда у буџетима.

- Готово никаквих потеза од власти БиХ да се нешто значајније уради на пољу привреде нема. Узимање кредита за враћање другог само одгађа рјешење проблема - казао је Хасић и нагласио да је питање до када ће овакво стање бити одрживо.

Он каже да је директна посљедица алармантног стања у ком се налази БиХ број незапослених који у овом тренутку износи око 550.000 људи.

- Али тај проблем није споменут ни у једном разговору. Аранжман се своди на крпљење буџетских рупа и рјешавање проблема администрације, а за све остале, незапослене, социјалне категорије и привреду, мјера скоро и да нема - истакао је Хасић.

Додао је да се у БиХ у прва четири мјесеца биљежи константан пад привредних активности.

- Оваква политика је кратког вијека. Задужење је добро само ако се инвестира и ствара нова вриједност, што код нас није случај - казао је Хасић.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић каже да никада није добро стари дуг враћати новим задужењем.

Он сматра да је смањење јавне потрошње један од праваца којим се органи на свим нивоима власти у БиХ требају кретати.

- Константно узимање кредита је само одгађање враћања дугова - нагласио је Тодоровић.

Посљедњи аранжман са ММФ-ом прекинут је, јер власти нису наставиле са спровођењем реформи. БиХ је повукла 400 милиона евра, од којих ће највећи дио, од по 150 милиона евра, враћати идуће двије године.

Премијер РС Александар     Џомбић рекао је раније нови стенд-бај аранжман може бити закључен до јесени и да би он био у највећем дијелу искоришћен за реструктурисање постојећег дуга, али и за наставак структуралних реформи.

- Нови аранжман би обезбиједио додатну финансијску и фискалну стабилизацију Српске, припремио је за враћање на оне стопе привредног раста какве су биле прије економске кризе - рекао је Џомбић.

Предсједник Владе ФБиХ Нермин Никшић изјавио је раније да би без помоћи ММФ-а Федерацији било немогуће да функционише у 2013. години.

- Ову годину бисмо некако и могли преживјети без ММФ-а али не и сљедећу - изјавио је Никшић.

Одбијен извјештај

Представнички дом Парламента ФБиХ одбио је извјештај о извршењу федералног буџета.

- Укупни прошлогодишњи приходи, у односу на планиране, били су у омјеру од 87,8 одсто, што је подбачај од 12,2 одсто. Стагнирали су порески и непорески приходи - подаци су које је презентовао министар финансија Анте Крајина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана