Нове технологије јачају позицију на инотржишту

Милијана Латиновић
Нове технологије јачају позицију на инотржишту

БАЊАЛУКА – Повећање производње више фазе прераде, смањење спољно-трговинског дефицита у индустрији, те раст запослености и инвестиција кључни су циљеви који ће довести до подизања конкурентности домаће индустрије, а тиме и до бољег позиционирања домаћих предузећа на иностраним тржиштима.

Предвиђено је то Стратегијом развоја индустрије Републике Српске за период 2021-2027. године за коју је Влада Српске у петак дала зелено свјетло. Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да је тај документ, који је израдило Министарство привреде и предузетништва у сарадњи са осталим надлежним институцијама РС и у консултацијама са релевантним заинтересованим странама, усаглашен са економским и стратешко-планским документима Српске и индустријским политикама ЕУ.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да су стратешки правци развоја индустрије у Српској добро дефинисани те да је то императив, ако хоћемо да наша прерађивачка индустрија крене узлазном путањом и да се може квалитетно позиционирати на инотржишту.

- Повећање конкурентности ће бити постигнуто увођењем нових технологија и дигитализацијом индустрије, те обезбјеђењем квалитетне радне снаге. Потребно је да се наша привредна друштва све више окрећу властитим производима који ће имати већу вриједност, јер се у њих, осим мануелног, уграђује и интелектуални рад који је знатно скупљи - рекао је Ћорић.

Примјера ради, већина предузећа у Српској из обућарског сектора раде лон послове, али се у посљедње вријеме све више окрећу развоју властитих брендова и производњи готовог производа.

- Они који имају властити производ имају већи асортиман, флексибилнији су и стабилније послују, јер не зависе од партнера који сутра лон посао може да пребаци у неко друго предузеће - појаснио је Ћорић.

Суштина свега је, додао је Ћорић, да се из ових добро одређених стратешких циљева мора скројити квалитетан Акциони план са тачно дефинисаним активностима, роковима и носиоцима активности и неопходним средствима за реализацију.

- Мора се прецизно дефинисати, да то буде оперативно, да се зна ко шта ради и који је рок. Треба имати на уму шта се свим тим активностима жели постићи. Уколико желимо конкурентну индустрију, улагање у технологију и дигитализација су неминовни - подвукао је Ћорић, нагласивши да ће се сва та улагања вратити кроз повећање плата и већу уплату пореза.

Раст

Укупна индустријска производња у Српској у првих пола године биљежи раст од 17 одсто у односу на исти период лани, наведено је у информацији о статистичким показатељима стања у области прерађивачке индустрије и њиховом кретању коју је у петак прихватила Влада. У подручју прерађивачке индустрије остварен је раст од 15,9 одсто, док у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, раст износи 25,1 одсто. Прерађивачка индустрија је у првој половини ове године остварила извоз већи за 28,69 одсто у односу на исти период лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана