Нове технологије и методе за бољу експлоатацију

Крстина Ћирковић
Нове технологије и методе за бољу експлоатацију

Сребреница - Компанија "Минеко" из Велике Британије, у чијем саставу ради фирма "Гросс", која се бави експлоатацијом руде олова и цинка у Сасама код Сребренице, почела је заједно са партнерима да ради на пројекту "Импакт", чији је циљ покретање "рударске револуције" проналажењем најбољих метода за искоришћавање мањих налазишта метала.

Први тест за овај пројекат у БиХ биће обављен у руднику "Геомет" у Олову у којем ће се експериментално примјењивати нови начини рада и технологија, који би требало да буду примјењивани и у осталим предузећима.

"Гросс" је саопштио да у овом пројекту учествује десет организација из Велике Британије, Француске, Њемачке и Финске, које ће се бавити проналажењем иновативног начина за експлоатацију минералних сировина на мањим налазиштима.

Пројекат "Импакт" треба да развије технолошке иновације и дизајн опреме који ће омогућити смањење потреба за студијама изводљивости, побољшање квалитета ископане руде, смањење трошкова и стварање отпада - кажу у фирми "Гросс". Додају да је Европска унија из Програма за истраживање и иновације "Хоризонт 2020" издвојила подстицај од седам милиона евра.

Директор "Минека" Доминик Робертс каже да нова рјешења треба да буду примјењива и одржива у рудницима широм Европе те да учешће у овом пројекту "Минеко групе" види као част и доказ исправног поступања у досадашњем управљању рудницима, уз коришћење најновијих технолошких достигнућа и међународне праксе да би се дошло до најбољих модела експлоатације.

- За организовање нових рудника свјетске класе компаније морају да улажу у велике инфраструктурне пројекте и студије изводљивости да би доказале дугорочну исплативост потенцијалних налазишта - рекао је Робертс.

Нагласио је да економска криза у свијету у посљедњој деценији онемогућава такав начин рада и улагања.

Робертс је овај пројекат оцијенио занимљивим, јер ће се моћи идентификовати бројне мање наслаге руде метала широм свијета.

"Гросс" већ девет година биљежи раст производње у сребреничком руднику олова и цинка, гдје је тренутно запослено 530 радника. Ово предузеће редовно исплаћује плате радницима и измирује све законске обавезе.

Подршка

Уз улагања у осавремењавање производње, побољшање услова рада и уређење животне средине, "Гросс" пружа финансијску подршку изградњи школских и спортских објеката. Фирма подржава и организовање културних, хуманитарних, спортских и других садржаја на подручју Сребренице и Братунца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана