Нове новчанице у оптицају од сљедеће године

Агенције
Нове новчанице у оптицају од сљедеће године

Брисел - Европска централна банка од сљедеће године пушта у оптицај нове новчанице евра како би се обезбиједила боља заштита од копирања, преносе агенције.

Према процјени полиције, у оптицају има фалсификованих новчаница у укупној вриједности од око шест и по милиона евра, наводи “Дојче веле”.

Хелмут Шефер из Канцеларије за борбу против криминала Баварске рекао је да, ако се узме у обзир да је у оптицају стотине милијарди правих евра, вриједност фалсификованих новчаница једва да има икаквог ефекта на економију Европе.

- Новчанице се углавном ионако стално жвртеж кроз Европу и националне банке непрестано уништавају старе и дотрајале новчанице, а комерцијалним банкама достављају “свјеж” новац. Од сљедеће године он ће имати боља безбједносна обиљежја, а замјена ће почети новчаницама од пет евра и потрајаће годинама, док већина новца не буде замијењена - рекао је Шефер.

Он је истакао да ће нове новчанице евра бити још теже фалсификовати, али да је само питање времена када ће се појавити фалсификати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана