Нове мјере контроле банкарског сектора

Глас Српске
Нове мјере контроле банкарског сектора

БAЗЕЛ - Гувернери великих централних банака постигли су у Базелу договор о пакету мјера којим се јача регулатива и контрола банкарског сектора, који је тешко погођен свјетском финансијском кризом, јавиле су агенције.

Споразум је постигнут у недјељу увече између 27 великих земаља, а договорене мјере треба знатно да умање могућност и размјеру економских и финансијских тензија, саопштено је из међународне Банке за међународна поравнања (БИС) са сједиштем у Базелу.

Тим споразумом активирају се мјере "Базел 2" које су ревидиране у јулу, а којима се налаже банкама да повећају капитал и којим се исправљају недостаци који су се показали као кључни приликом прошлогодишњег колапса кредитног и финансијског тржишта.

- Постигнути споразум је од изузетне важности, јер се на свјетском нивоу успостављају нова правила банкарске регулативе и контроле - рекао је предсједник Европске централне банке Жан Клод Трише који је предсједавао састанку у Базелу.

Гувернери централних банака и представници контролних тијела који су се састали у Базелу, чине тијело Базелског комитета за банкарску контролу.

На састанку није договорен тачан датуму почетка примјене пакета мјера које ће бити допуњене наредних мјесеци, а нацрт мјера први пут објављен је у јануару ове године.

На састанку је наглашено да ће поменуте мјере бити примијењене на такав начин да ће се водити рачуна да се не закочи опоравак привреде.

Мјере

Мјере које укључују обавезивање банака да поштују глобални стандард за финансирање ликвидности, и да издвоје капитал за кризне ситуације, детаљно ће бити довршене до краја године, а тестиране и дотјериване до краја 2010. године. Договорени принципи укључују јачање стандарда за обавезни капитал комерцијалних банака ради побољшања њиховог квалитета, сталности и транспарентности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана