Нове машине дижу и продуктивност и плате

Милијана Латиновић
Нове машине дижу и продуктивност и плате

БАЊАЛУКА - Подстицаји за директна улагања у привреди на које предузећа у Српској могу рачунати и у овој години не само да подижу квалитет производа, већ доприносе бољим условима за рад те отварају врата већој продуктивности и повећању плата.

Истичу то саговорници “Гласа Српске”, наглашавајући да улагање у нове технологије није трошак већ инвестиција која доноси вишеструку корист предузећу.

Директор фирме “Билкон” из Билеће Гојко Виковић рекао је за “Глас Српске” да су лани уз подршку Министарства привреде и предузетништва РС реализовали инвестицију вриједну 280.000 марака те да ће се за подстицај пријавити и ове године.

- Аутоматизовали смо кројачницу. Од министарства смо добили 56.000 марака бесповратних средстава, што нам је значајно помогло. План је да ове године аутоматизујемо још један процес рада, све с циљем постизања бољег квалитета нашег производа и брзине рада. Иако машине које купујемо замјењују неколико радника не смањујемо број запослених. Напротив, унапређење производње отвара могућност за повећање обима посла, тако да смо лани када смо аплицирали имали 86, а сада имамо 95 запослених - истакао је Вуковић.

Операциони менаџер у фирми “Делфин Трготранс” из Челинца Николина Савић рекла је да је то предузеће два пута добило подршку за инвестирање у нове технологије те да ће аплицирати поново.

- Прошле године смо на име подстицаја добили 33.600 марака за куповину машине која служи за брушење подова. С обзиром на то да сваки нови дан у индустрији доноси иновације, свака помоћ да буде унапријеђена производња значи много - рекла је Савићева.

Она је нагласила да се привредници на улагања одлучују превасходно да би побољшали квалитет својих производа.

- На тај начин пратимо трендове у свијету, али и олакшавамо посао запосленима, стварамо боље услове за рад, а то са собом доноси већу продуктивност па и раст плата - казала је Савићева.

Министарство привреде и предузетништва РС објавило је у петак јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у 2022. години, а привредницима је на располагању 12 милиона марака.

Право на подстицај остварују привредни субјекти који набављају савремену технологију и опрему, нову или коришћену која није старија од 12 година.

- Средства су намијењена за суфинансирање дијела улагања из области индустрије текстила, одјеће и обуће, прераде дрвета, металне и електроиндустрије, затим индустрије гуме и пластике, папирне и графичке индустрије, производње хемикалија и хемијских производа, производње основних фармацеутских производа и препарата те индустрије грађевинских производа - навели су у Министарству привреде РС. Додају да се најмање 25 одсто средстава одобрава привредним субјектима који запошљавају до 50 радника или који су остварили пословни приход у 2021. години до три милиона марака.

Пријава

Јавни позив за пријаву привредних субјеката остаје отворен 30 дана, а сви неопходни обрасци могу се преузети на интернет страници Министарства привреде и предузетништва РС. У јавном позиву је наведено да се пријаве са потребном документацијом шаљу пошом на адресу министарства, а заинтересовани додатне информације могу добити на телефон 051/338-376, или путем и-мејла: [email protected] .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана