Нове економске силе биће Индонезија, Нигерија и Мексико

Танјуг
Нове економске силе биће Индонезија, Нигерија и Мексико

Вашингтон - Америчка банка “Голдман и Сакс” предвиђа да ће за 40-ак година 11 земаља које су тренутно у сјенци садашњих чланица БРИК постатати економије са највећим привредним растом, бацивши у засјенак садашње најразвијене земље свијета, преноси Танјуг.

Будући “шампиони” привредног раста биће између осталих Индонезија, Нигерија, Мексико, Филипини и Турска.

У групи од 11 највећих будућих растућих привреда наведене су даље Јужна Кореја и Бангладеш.

Пољска, Чиле, Украјина и Катар су такође на тој листи јер су те земље огромних потенцијала и које по оцјени консултанске фирме “Ернст и Јанг” очекује лијепа будућност.

БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Народна Република Кина и Јужноафричка Република.

“Ернст и Јанг” је такође направио своју листу 25 земаља са растућим економија уврстивши земље које ће ове године остварити привредни раст од 4,5 одсто, а сљедеће 5,5 одсто, што је двоструко више од просјечног раста свјетске економије.

Заједничка каратеристике долазећих економских сила је та што те земље представљају “антитезу” садашњих развијених земаља у неколико домена.

За разлику од Италије, Јапана и Канаде чије становништво стари, а самим тим и домаћа потражња пада, Индонезија и Турска, на примјер, имају огромну популацију младих која тежи повећању стандарда и која је мотор привредног развоја.

Према процјени банке ХСБЦ, око три мијарде људи ће се до 2050. придружити садашњој средњој класи са годишњим приходом између 3.000 и 15.000 долара, а половина њих биће становници земаља у успону.

Просјечна старост становника водеће националне привреде у свијету САД је тренутно 39 година, НР Кине 35 година, а Филипина само 23 година, што јасно говори о огромном потенцијалу у погледу будућих потрошача земаља са младом популацијом.

Индонезија ће у 2012. остварити привредни раст од шест одсто, Филипини 5,5, Чиле пет одсто, док ће Бразил морати да се задовољи са 1,5 одсто јер привреда највеће латиноамеричке државе у великој мјери зависи од извоза.

Привреда Индонезије је далеко мање рањива на економске спољне потресе јер 50 одсто домаће потрошње подмирује домаћом производњом.

Ове године Индонезија је уложила милијарде долара у поправку путева, аеродрома, што је у великој мјери досада кочило страна улагања у земљу.

Индонезија ће 2020. бити десета најмоћнија економија свијета, а шеста 2030, према оцјени британских економиста.

Према прогнози економиста “Ернст и Јанга”, 11 долазећих економија свијета имају и слабе тачке као што су корупција и социјална неједнакост који представљају кочницу њиховог развоја.

- Свједоци смо великог померања тежишта свјетске тражње које сада иде ка земљама у успону, будућим покретачима економског раста - закључила је Карен Вард, економиста банке ХСБЦ за канадски лист “Прес”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана