Нове акцизе удар на привреду и становнике

Јелена Бјелица
Нове акцизе удар на привреду и становнике

Бањалука - У БиХ би могла бити уведена додатна акциза на нафту и нафтне деривате из које би се дјелимично финансирали изградња аутопута на коридору 5Ц и одржавање инфраструктуре у жељезничком саобраћају, а привредници сматрају да би то био нови удар на привреду и буyет становништва.

О могућности увођења додатне акцизе на гориво јуче су у Бањалуци разговарали министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић и федерални министар саобраћаја и комуникација Енвер Биједић.

- Увођење додатних акциза ће се сигурно осјетити и на укупној цијени нафте и нафтних деривата. Због тога ћемо пратити цијену нафте на свјетском тржишту и када дође до пада, владе РС и ФБиХ ће упутити захтјев Управи за индиректно опорезивање БиХ за повећање акцизе. Тада потрошачи не би осјетили повећање цијене нафте и нафтних деривата - рекао је Биједић.

Истакао је да се дошло у ситуацију да морају да бирају  да ли да уведу додатну акцизу или да пусте да пропада инфраструктура жељезница.

Чубриловић је нагласио да су ово само почетни разговори и да је то комплексан проблем.

- Ова тема ће бити присутна идућих мјесеци, док не дођемо до коначног рјешења. Свакако ћемо узети у обзир и незадовољство превозника када будемо разматрали ову одлуку  - рекао је Чубриловић.

Превозници, привредници и економисти сматрају да је увођење додатне акцизе на гориво неприхватљиво и представља нови удар на буyет свих становника.

Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС сматра да је доношење такве одлуке неоправдано, с обзиром на то да се превозници налазе у тешкој ситуацији због цијене горива.

- Таква одлука ставила би нам још јачу омчу око врата те пријетила гашењу наше бранше и пословању са тоталним губитком. Нисмо спремни да изграђујемо Коридор 5Ц и субвенцирамо жељезнице који су нам директни конкуренти а послују са великим губицима - рекао је предсједник овог удружења Никола Грбић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић је истакао да би повећање цијене нафте и нафтних деривата сигурно отежало ионако тешке услове пословања у којима се налази домаћа привреда.

- Разумијемо проблеме у којима се налазе "Жељезнице РС" и да треба наћи рјешење, али не на уштрб привреде. Ово би могло довести и до пораста цијена свих производа - нагласио је Благојевић.

Члан Удружења економиста SWOT Милош Тодоровић наглашава да ће, уколико поскупи нафта, поскупјети и сви остали производи.

- То ће додатно нарушити стандард становништва, а привреду учинити још неконкурентнијом. Власти треба да траже друге начине како да помогну жељезницама - казао је Тодоровић.

Додао је да нико не може предвидјети како ће се кретати цијене нафте на свјетском тржишту.

Оптерећење

Тренутна акциза за нафту и нафтне деривате плаћа се по литру и то за дизел гориво и петролеј 0,30 КМ, за безоловни бензин 0,35, за бензин 0,40, а за лож уље 0,30 КМ.

- У цијену литре деривата нафте улазе и путарина за одржавање путева у износу од 0,15 КМ и путарина за изградњу аутопутева у износу од 0,10 КМ. На примјер, ако је цијена литра деривата у БиХ 2,50 КМ, укупно пореско оптерећење у тој цијени износи 1,01 КМ - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана