Новац у кризи чувају инвестиције

Милијана Латиновић
Новац у кризи чувају инвестиције

БАЊАЛУКА - Прерађивачка индустрија у Српској и у кризном времену окренула се инвестицијама, што потврђују милионска улагања у обезбјеђење савремених машина и производних линија, како би унаприједили производњу, отворили нова радна мјеста, али и сачували вриједност новца.

С циљем подршке предузећима из прерађивачке индустрије Влада РС је обезбиједила подстицај за директна улагања у овој години у износу од 13,5 милиона марака. Подстицајима за директна улагања подржани су пројекти привредних субјеката који запошљавају укупно 19.560 радника, а који су у набавку и увођење савремене опреме и технологије инвестирали око 78 милиона КМ. Највише инвестиција, чак 26,3 милиона марака, реализује се у сектору металске и електроиндустрије, а затим слиједи сектор дрвне индустрије са 24,7 милиона КМ.

- Ове године 15 привредних субјеката реализовало је инвестиције веће од милион КМ и то из области металске, хемијске, дрвне и индустрије папира - истакли су у Министарству привреде и предузетништва РС.

У предузећима истичу да би се без подстицаја много теже упуштали у милионске инвестиције.

Директор и власник предузећа “Тикт мануфактура” из Градишке Крешимир Бодрожић рекао је да настоје роботизовати производњу, пројекат је вриједан 425.000 КМ, а кроз подстицај ће добити око 98.000 КМ.

- Циљ је да продужавамо продуктивно вријеме машина, да смањимо физички рад запослених, а повећамо умни. Желимо да повећамо степен квалификације унутар фирме. На тај начин и приходи ће бити много већи, а самим тим већа је могућност да раднике више платимо - казао је Бодрожић.

Менаџер у предузећу Занатство “ЛИМ-БРА-МАРК”, које се бави машинском обрадом метала, Мирко Марковић рекао је за “Глас Српске” да су купили ласерски сјекач метала.

- Ријеч је о савременој машини која ће нам олакшати пословање, али и прекратити пут до нових производа, услуга и тржишта. То апсолутно значи и отварање нових радних мјеста. Тешко је уопште доћи до квалификоване радне снаге, али морамо запослити некога ко ће управљати том машином. Осим тога, производ који уради та машина је заправо полупроизвод, за чију је финализацију потребно још радника - испричао је Марковић.

Додао је да је вриједност машине око 160.000 марака, те да су кроз подстицај добили скоро 38.000 марака.

- Криза је створила и неке нове могућности за наше фирме. Осим тога, новац губи вриједност и боље је уложити га у машину него да пропадне - казао је Марковић.

Директор фирме “ЗО-ЖИ” Владимир Живковић рекао је да је вриједност пројекта 956.400 марака, те да су кроз подстицај добили нешто више од 126.000 марака.

- Ријеч је о набавци и инсталирању линије за производњу арматурних мрежа. Нова производна линија отвара и нова радна мјеста - казао је Живковић и додао да су расписали конкурс за пријем пет радника.

Корисници

У Министарству привреде и предузетништва РС истакли су да се на јавни позив за додјелу подстицаја пријавило 312 привредних субјеката, од чега је 238 доставило пријаве које су благовремене и испуњавају све опште и посебне услове јавног позива.

- Посматрано по секторима највише корисника подстицаја је из дрвне индустрије, 77, затим слиједи металска и електроиндустрија са 74 корисника и 35 из текстилне и обућарске - навели су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана