Новац посуђује чак 73 одсто становника

Тања Шикањић
Новац посуђује чак 73 одсто становника

БAЊAЛУКA - У БиХ свега 33,2 одсто становника штеди новац, док 61 одсто њих уопште не штеди или нема новца за штедњу, а чак 73,1 одсто становништва редовно посуђује новац.

Ово је показало најновије истраживање Виза компаније, у којем се наводи да, када је ријеч о студентској популацији, чак 71,4 одсто испитаника се изјаснило да не штеди, док новац штеди само 28,6 одсто студената између 18 и 25 година старости.

- Занимљиво је да су штедња у банци и чување новца код куће готово подједнако заступљени међу становницима БиХ - наводи се у овом истраживању.

На питање да ли посуђују новац, 73,1 одсто испитаника је одговорило потврдно. Већина њих, односно 75 одсто, новац посуђује од банака, док 17,8 одсто испитаника новац зајми од родитеља, а од пријатеља 13,2 одсто.

- Када је ријеч о методама посуђивања, најчешћи су банковни кредити и кредитне картице, док је хипотека посљедње рјешење - наводи се у истраживању.

Као највећи разлог што тек трећина становника у БиХ штеди новац члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић наводи негативна искуства из деведесетих година, када је штедишама пропао сав новац у банкама.

- Због тога старији становници нису расположени за штедњу у банкама, а када су у питању млађе генерације, они у суштини никада нису ни имали прилику да штеде, јер већина њих нема шта да штеди, па и када дођу у позицију да имају новац, не размишљају о штедњи - истакао је Тодоровић.

Осим тога, додаје он, ни каматне стопе у банкама у БиХ нису велике, него мање-више прате годишњу стопу инфлације или су за свега један одсто веће.

- Годишња званична инфлација код нас се креће око четири одсто, а каматна стопа је пет до шест одсто, тако да је у суштини зарада путем штедње свега један одсто - истакао је Тодоровић.

Говорећи о посуђивању новца, он је додао да су такве навике карактеристичне и за земље у региону, па и за западне земље.

- Разлика је у томе што на Западу људи имају редовне и довољне приходе, што код нас није случај, тако да ови подаци о великом броју становника који посуђују новац показују да постоји раскорак између потрошње и прилива средстава - истакао је Тодоровић.

Млади

Истраживање Виза компаније је показало да скоро половина младих у БиХ између 18 и 25 година новац посуђује од својих родитеља, а њих 44,2 одсто навело је банке као извор задуживања, док кредитне картице представљају најчешћи облик задуживања ове популације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана