Новац од Бобар банке потражује 570 повјерилаца

Јасмина Перишић
Новац од Бобар банке потражује 570 повјерилаца

Бијељина - Потраживања од бијељинске Бобар банке у стечају пријавило је 570 повјерилаца, а до сада су обрађена 302 захтјева.

Прво испитно рочиште у Окружном привредном суду у Бијељини одржано је јуче, а стечајни управник Бобар банке Лазо Ђурђевић рекао је да је још незахвално говорити о томе колико је потраживања признато и колико ће их бити измирено.

- То је преурањено док не буде одржано извјештајно рочиште и формирани скупштина и одбор повјерилаца. Банка има солидна средства и новац ће и даље бити обезбјеђиван наплатом потраживања и уновчавањем покретне имовине и некретнина у њеном власништву. Биће много парница и они који имају потраживања и покушавају да издејствују неко обезбјеђење које није по закону и њих нећу признати. Када би се то ишчистило, онда би могло почети намиривање и до петог исплатног реда у којем су, углавном, физичка лица - рекао је Ђурђевић.

Испитивање свих пријављених потраживања обавља се појединачно, а повјериоци од банке потражују од неколико хиљада до неколико милиона марака.

- Наставак испитног рочишта заказан је за 24. мај до када ћу обрадити све захтјеве. Послије тог рочишта, највјероватније 25. маја биће одржано извјештајно рочиште. Након што буду обрађени сви захтјеви и поднесен извјештај, скупштина доноси одлуке о условима и начину пљенидбе покретне и непокретне имовине, наплате, утуживања и осталих ствари. Стечајни управник само поштује одлуке органа и информише их о њиховом спровођењу - рекао је Ђурђевић.

У Бобар банци је најприје покренут поступак ликвидације, али је наплата потраживања била испод планираних резултата, а блокада рачуна није дала значајне резултате због чега је предложено отварање стечајног поступка.

Двије године након пропасти банке потраживања је успјела да наплати једино Агенција за осигурање депозита БиХ, али је према Ђурђевићевим ријечима, и према њој остао дуг између три и четири милиона марака. Агенција је исплатила 82,5 милиона марака, колико су износили осигурани депозити у Бобар банци чији је појединачни износ био до 50.000 КМ. Држава и остали повјериоци још чекају да наплате своја потраживања.

Агенција за банкарство РС је крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку, јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације да би на крају постала прва банка у РС која је завршила у стечају.

Ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић рекао је раније да депоненти и повјериоци потражују око 289 милиона, а да је оспорено 59 милиона марака.

Промјена суда

Прво испитно рочиште одржано је у судници Основног суда умјесто у Окружном привредном суду у Бијељини.

Разлог за то је што Окружни привредни суд нема довољно велику просторију за рочиште којем је присуствовало више од стотину повјерилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана