Нова врста мјенице би дигла ликвидност

Жељка Кокот
Нова врста мјенице би дигла ликвидност

Бањалука - Привредници у Српској ријетко примају мјеницу умјесто новца због проблема са њеном наплатом, али би искорак могао бити направљен увођењем властите трасиране мјенице која би служила као сурогат новца, чиме би била повећана ликвидност привреде.

Привредници годинама упозоравају да је неликвидност један од горућих проблема привреде РС и да је неопходно мијењати законе и друге прописе како би тај проблем био рјешаван. Истичу да би поред мултилатералне компензације, која је донијела добре резултате, за значајније помаке у рјешавању проблема са ликвидношћу требало отклонити и препреке за коришћење мјенице. Иако је законски дефинисано да правна лица могу путем мјенице измиривати међусобне обавезе, она се као средство плаћања слабо користи. Разлоге за то треба тражити прије свега у неусаглашености закона и изостанку подзаконских аката којима би на детаљнији начин биле регулисане процедуре код оваквог вида плаћања, али и ријешен проблем великог броја неликвидних привредних субјеката који немају новчано покриће за емитоване мјенице.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да Закон о мјеници није усклађен са Законом о банкарском пословању, што привредницима ствара главобоље приликом протеста мјенице.

- Пословна заједница нам није слала захтјеве за увођење таквог инструмента плаћања, али свака мјера која би допринијела побољшању ликвидности привреде је више него добродошла - каже Рачић.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић објашњава да се често дешава да када купац умјесто новцем плаћа мјенично, фирма која је продала робу не може наплатити потраживање јер купац нема новца на банковном рачуну, чиме мјеница губи смисао.

- Мјеница је у постојећим привредним условима веома непопуларна јер не гарантује сигурност наплате потраживања. Измјеном законске регулативе власник властите трасиране мјенице би купио робу и тиме пренио власништво на њеног продавца, а обвезник би била особа која је издала мјеницу - каже Дудуковић.

Специфичност ове врсте мјенице огледа се у томе што она значајно убрзава одвијање платног промета, а тиме и повећава ликвидност привреде.

- Она би била додатно средство плаћања, односно важила би у свакој прилици, па би тиме постојећи проблеми са наплатом мјеничног потраживања били избјегнути - каже Дудуковић.

Посланик НДП-а у Народној скупштини РС Драган Чавић истакао је недавно на сједници да систем мултилатералне компензације, иако даје одређене ефекте, не рјешава проблем неликвидности, због чега се обавезе између правних субјеката гомилају. Он је нагласио да је потребно усвојити пакет рјешења међу којима је и измјена Закона о мјеници РС која би омогућила увођење властите трасиране мјенице која би била коришћена као сурогат новца у систему плаћања.

Предности властите трасиране мјенице

- Убрзава одвијање платног промета

- Повећава ликвидност привреде

- Повећава сигурност наплате

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана