Новa Тополa: Почиње откуп воћа и поврћа

Милан Вујић
Новa Тополa: Почиње откуп воћа и поврћа

Градишка - У Агроиндустријској зони у Новој Тополи отворен је задружни погон за сортирање и паковање воћа и поврћа.

У погон је уложено 1,5 милиона КМ обезбијеђених путем кредита и од подстицаја. Објекат је површине 1.200 квадратних метара, а капацитет расхладних уређаја је 400 тона.

Директор Земљорадничке задруге "ВИП Крајина" Горан Матијевић рекао је да је набављена и савремена опрема за сортирање и паковање воћа и поврћа. Он је нагласио да ће бити запослено пет радника, а да ће посао добити и десетине коопераната.

- Планирамо да откупимо око 2.000 тона кромпира, више од 1.000 тона јабуке и знатне количине другог воћа и поврћа. Уласком Хрватске у ЕУ смањен је откуп воћа и поврћа, али надамо се да ћемо реализацијом уговора са руским купцима успјети да повећамо откуп и пласман. Производи ће бити пласирани и у земље региона и у ЕУ - истакао је Матијевић.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Ковачевић истакао је да је усвајањем програма подршке задружном сектору и подстицајима за отварање погона Влада РС уредила област задругарства.

- Циљ је створити предуслове за проширење постојећих и отварање нових задруга, које треба да обезбиједе сигуран откуп пољопривредних производа и њихов пласман. Ово је почетак рехабилитације задружног сектора и Влада РС настоји уз максималну подршку да врати задружни сектор на пријератни ниво - истакао је Ковачевић.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић оцијенио је да нови погон Земљорадничке задруге "ВИП Крајина" има вишеструки значај за воћаре и повртларе у Лијевче пољу и Поткозарју.

- На подручју наше општине, прошле године уз повољније временске услове, произведено је по 50.000 тона воћа и поврћа, а обезбјеђењем сигурног откупа производња би се могла и удвостручити - рекао је Латиновић.

Отварању погона присуствовали су и бројни кооперанти, представници Задружног савеза, Привредне коморе, Удружења воћара и повртлара те сарадници из Словеније и других земаља.

Стандарди

Горан Матијевић је истакао да осим испуњених услова за пласман у домаће тржне центре посједују и најновије технологије потребне за достизање стандарда ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана