Нова степеница за тржиште капитала

Далиборка Секулић
Нова степеница за тржиште капитала

БAЊA ЛУКA - Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић потврдио је да ће Скупштина акционара "Телекома Српске" 8. маја расправљати о расподјели добити за први квартал 2009. године, што представља нову степеницу у развоју тржишта капитала РС.

- Биће то први пут да једно предузеће код нас исплаћује добит по основу резултата за прва три мјесеца. Код нас је пракса да предузећа дивиденду исплаћују једном годишње по основу резултата које је остварило у претходној години, а не кварталних резултата, како то сада ради "Телеком". У сваком случају, то представља нову степеницу у развоју тржишта капитала РС - казао је Лакић.

Приједлог Управног одбора Телекома Српске је да се акционарима исплати дивиденда у укупном износу од 18.884.769 марака, односно 0,03843 марке по акцији. Као датум пресјека предложен је датум доношења одлуке о исплати дивиденде, а као почетак исплате дивиденде предложен је 15. мај ове године.

Инвестициони савјетник "Бобар брокера" из Бијељине Саша Стевановић сматра да је "Телеком Српске" овом одлуком дао позитиван сигнал како постојећим тако и будућим акционарима.

- Колико је битна дивидендна политика и редовна исплата дивиденде, показује се на примјеру редовног промета Бањалучке берзе у марту. Почетком марта објављен је Приједлог одлуке о расподјели добити "Телекома Српске" за 2008. годину, те је од четири милиона марака редовног промета берзе, акцијама "Телекома" истрговано у вриједности 1,5 милиона марака, односно око 40 одсто редовног промета берзе - казао је Стевановић.

Да ли ће друга предузећа слиједити овај позитиван примјер, истиче Стевановић, зависи првенствено од менаџмента предузећа, који добрим пословањем треба да обезбиједи позитиван резултат предузећа, дивиденде акционарима, а самим тим и прилив средстава од стране инвеститора.

- У савременим условима пословања, вођење дивидендне политике постаје неминовност. Само она предузећа која су схватила значај дивидендне политике на подручју расподјеле резултата могу успјешно ријешити сукобе који настају између различитих интересних група, односно између менаџмента предузећа и акционара - објаснио је Стевановић.

ТГТ Лакташи

Дарко Лакић рекао је да је ТГТ Лакташи на Скупштини акционара донио одлуку о расподјели добити, према којој се исплаћује добит акционарима у износу од 407.434 марке, односно 0,42 марке по једној акцији. Сви који купе акције ТГТ Лакташа, каже Лакић, до 19. маја имаће право на исплату дивиденде по основу наведене добити. Послије 20. маја почиње трговање акцијама без права на дивиденду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана