Нова шанса за смањење дугова

Милијана Латиновић
Нова шанса за смањење дугова

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Републици Српској до сада су компензовали 981 милион марака обавеза и потраживања, а већ данас пред њима је четврта овогодишња шанса.

Према подацима објављеним на Бањалучкој берзи, привредници и јавни сектор могу данас до 15 часова да уносе обавезе за августовску мултилатералну компензацију.

- Пријављују се обавезе доспјеле до 1. августа ове године. Пријава обавеза врши се преко обрасца који је могуће преузети на интернет страници берзе - наводе из Бањалучке берзе и додају, да ће се исправка уноса обављати у наредна три дана.

Појаснили су да учесници могу пријављивати обавезе и према привредним субјектима из ФБиХ који су регистровани у систему Бањалучке берзе.

Директор Подручне привредне коморе Требиње Веселин Савић рекао је за “Глас Српске” да, иако је систем мултилатералне компензације одлична прилика за измиривање обавеза и потраживања, многи привредници и даље из неког разлога не користе ту могућност.

- Да би тај систем функционисао на прави начин мора се пријављивати више учесника, а ако се више пријави више дугова ће бити измирено, предузећа ће боље пословати и бити ликвиднија - рекао је Савић. Нагласио је да, пословање са иностранством и наплата углавном теку без проблема, али да се потешкоће јављају на домаћем терену.

- Значило би када би се више укључивала и предузећа из ФБиХ,  јер некако на овом нашем подручју највећи проблем, уз све потешкоће које је и “ковид” донио привредницима, јесте наплата - додао је Савић и нагласио да је у систем мултилатералних компензација неопходно и веће укључивање јавних фондова.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Прва компензација одржана је у октобру 2015. године. Најбољи резултат до сада остварен је 2017. године када су се привредници и јавни сектор растеретили за 195,64 милиона марака. Гледано по годинама, најлошији резултат остварен је 2018. године када је “пребијено” свега 95,82 милиона марака обавеза и потраживања.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године, на захтјев Привредне коморе РС.

Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације био унапређен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана