Нова шанса за производњу у РС

Милка Милуновић
Нова шанса за производњу у РС

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске у првих шест мјесеци ове године, у поступку лицитације, купила је имовину пет предузећа која се налазе у стечају, за укупно 11.085.000 марака, подаци су Владе РС.

- На овај начин купљена је имовина предузећа ДИ "Јадар" из Зворника за 1,9 милиона марака, "Лимко" из Скелана за 285.000 марака, "Ротекс" из Рогатице за 350.000, ОДП "ФAП – Aутодијелови" из Рудог за 1,2 милиона, те "Борја" из Теслића за 7,35 милиона марака - казали су из Владе и додали да је имовина ових предузећа купљена са циљем покретања производње и запошљавања нових радника.

Предсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић казао је "Гласу Српске" да је досадашња пракса показала, да сва предузећа која купи Влада, имају веће шансе за рад и бољу перспективу да поново покретање производње.

- Четири новооснована предузећа које је Влада раније купила у стечају почела су да раде у 2008. години и у њима је сада запослено око 430 радника. Ради се о предузећима "Романија" из Сокоца, "Дрвна индустрија Власеница" и "Игриште" из Власенице и "Нови мермер" из Шековића - казао је Ковачевић.

Он је објаснио да је у овим фабрикама, чим је Влада преузела управљање, извршена регистрација нових предузећа, која су задржала постојећу дјелатност и у којима је евидентан раст производње и запошљавања у односу на ранији период.

- Најбољи резултати остварени су у сектору дрвне индустрије. Од укупних прихода, највећи дио, односно 4,1 милион марака остварен је у Дрвној индустрији "Романија" Соколац. Влада РС је, уложивши три милиона марака у приједорски "Целпак", допринијела бржем завршетку стечаја у овом предузећу - рекао је Ковачевић.

Директор предузећа "Нова Романија" из Сокоца Радослав Симовић рекао је да је ово предузеће, по преузимању од стране Владе, запослило стотину радника, а тренутно запошљава више од 140 радника.

- Фабрика добро ради и реализован је дио посла за арапско и афричко тржиште. Котловницу ове фабрике Влада је послије куповине поклонила општини и тиме ријешила проблем гријања у Сокоцу - рекао је Симовић

Директор "Дрвне индустрије Власеница" Мишо Готовац рекао је да фабрика сада добро ради у односу на период прије стечаја, те да запошљава око 120 радника.

Имовина

Душан Ковачевић каже да је Влада РС, на исти начин, раније купила имовину укупно 12 предузећа, такође са циљем покретања производње и запошљавања радника. За Ове намјене, додаје Ковачевић, утрошено је 26,6 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана