Нова радна мјеста за 400 радника

Марина Чигоја
Нова радна мјеста за 400 радника

ЛAКТAШИ - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик и нерезидентни амбасадор Индије Рањит Рае положили су јуче камен темељац за изградњу фабрике радијатора и грејних тијела "Хема инжењеринг индустрис" у индустријској зони Крнете код Лакташа, која ће запошљавати 400 радника.

Инвеститор је индијска компанија "Хема ижењеринг индустрис Лтд" а  вриједност инвестиције је 13.500.000 евра.

Додик је изјавио да ће ова фабрика у првој фази запошљавати 150 радника, а послије  реализације цјелокупног пројекта укупно 400 радника.

- Пројекат у цјелости финансира инвеститор из Индије. Aко се обрате Инвестиционо-развојној банци, свакако ћемо подржати овај пројект у оквиру законских оквира и процедура - рекао је Додик.

Он је додао да градња ове и сличних фабрика у РС показује да се против све присутније рецесије треба борити запошљавањем нове радне снаге и стварањем нових вриједности.
- Цјелокупна производња ове фабрике је усмјерена ка извозу, прије свега на њемачко тржиште које је традиционално тржиште ове компаније - нагласио је Додик.

Поред овог, производни програм фабрике радијатора и грејних тијела биће пласиран на домаће, али и на тржиште Европске уније, земаља западног Балкана, тржиште Русије и друга свјетска тржишта.

Ово је према ријечима Рањита Рае, прва индијска компанија која улаже у РС. Он је изразио наду да ће њено позитивно искуство охрабрити и остале компаније из Индије да инвестирају у РС.

- Под утицајем рецесије у цијелом свијету, економски односи између наше двије земље постају јачи и сматрам да је ово јако значајна инвестиција - казао је Рае.

У име инвеститора Хема групе Чандре Џаџу је казао да је овај пројекат веома значајан у јачању пријатељских односа РС и Индије.

- Наша идеја је да почнемо производњу послије изградње објеката за шест или седам мјесеци. Сигуран сам да ћемо током изградње бити у могућности да доведемо и друге компаније из Индије како би почеле са новим пројектима у РС - рекао је Џаџу.

Министар индустрије, енергетике и рударства Слободан Пухалац истакао је  да је ово јако значајан пројекат за РС.

Инвестиције

Начелник општине Лакташи Милован Тополовић рекао је да ће у индустријској зони Крнете код Лакташа, која се простире на 27 хектара, у наредном периоду бити још најмање осам инвестиција и да су процедуре у вези изузимања земљишта у току.

- Ово је један од највећих пројеката у РС и БиХ тренутно, а у току су припреме за отварање нових радилишта. Овдје ће бити прикључак на аутопут и утолико више желимо да на овом мјесту направимо озбиљну индустријску зону - нагласио је Тополовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана