Нова постројења почела са радом

Драгана Ћосић
Нова постројења почела са радом

БAЊA ЛУКA - Предсједник Владе РС Милорад Додик јуче је пустио у рад нова постројења предузећа за производњу бетона и бетонских производа "Бинис" у Бањој Луци.

Овом је предузећу Инвестиционо-развојна банка РС одобрила кредит од пет милиона марака.

- Ово је важан тренутак за укупне развојне активности РС, не само зато што је у овом предузећу запослено 30 нових радника, што је и предвиђено уговором са ИРБ-ом, већ и зато што су уведене најсавременије технологије које нас приближавају стандардима ЕУ - истакао је Додик. Додао је да Влада РС није оклијевала да одобри кредит јер жели да помогне свим привредницима који имају пословну идеју.

- Овај погон је компатибилан са оним што желимо да радимо у наредном времену, а то је развој инфраструктуре и мреже аутопутева у РС. Влада РС је ту да креира оквире за пословање, али и да помогне са ресурсима са којима располаже - изјавио је Додик и додао да је покретање постројења "Биниса" за бетон и бетонске производе један у низу успјешно реализованих пројеката.

Истакао је да је од милијарду и 200 милиона КМ добијених приватизацијом "Телекома" половина употријебљена на основу грантова за локалне заједнице и републичке институције, да би се ријешило питање инфраструктурних проблема.

- Око 600 милиона марака предвиђено је да се подрже овакви развојни програми. Више од 500 милиона марака у овом тренутку стоји неповучено из ИРБ-а јер се чекају добре апликације - нагласио је Додик.

Директор компаније "Бинис" Борко Радинковић рекао је да су ангажовањем властитих средстава, кредитом ИРБ-а од пет милиона марака и кредитом од 2,5 милиона марака код Хипо Aлпе Aдриа банке успјели да употпуне процес производње бетона и бетонских производа.

- Ово је прва фаза развојног пројекта, а друга фаза је изградња каменолома на Мањачи, који ћемо отворити за три мјесеца - истакао је Радинковић. Додао је да је фабрика која је јуче пуштена у рад најсавременија у региону и једина у РС и БиХ.

Криза

Додик је рекао да је РС низом мјера успјела да се одупре ударима свјетске економске кризе.

- Све банке су потпуно ликвидне и нема ниједног разлога за неповјерење. Желимо да охрабримо банке да улажу у привреду - истакао је Додик. Нагласио је да су под ударом кризе извршене одређене промјене у програму рада ИРБ-а.

- Повећали смо износ средстава које је могуће одобрити за ликвидност предузећа, па умјесто досадашњих 500 хиљада марака, сада можемо да одобримо два милиона марака, а умјесто рока за враћање од годину дана, сада је рок од три до пет година - изјавио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана