Нова поскупљења због раста евра

Aгенције
Нова поскупљења због раста евра

Београд - Трговци и произвођачи у Србији због раста евра најављују нова поскупљења хране и кућне хемије до краја јуна, а цијене неких прехрамбених производа, козметике и кућне хемије биће веће од један до 20 одсто.

У другој половини године очекује се додатно повећање цијена, а економисти процјењују да је готово немогуће да годишња инфлација остане на 5,5 одсто, пренијела је РТС.

Просјечна априлска зарада у Србији износила је 42.215 динара (око 360 евра).

Процјењује се да ће у првих шест мјесеци инфлација достићи 4,5 процената.

На листи производа који чекају више цијене су и тјестенине, пиво, кафа, сокови, слаткиши, конзервирана и морска риба, сухомеснати производи, средства за личну хигијену и кућна хемија неких произвођача, који ће у просјеку поскупјети од пет до десет одсто.

Због ниске куповне моћи произвођачи покушавају да одгоде поскупљења, а трговци кажу да се купује углавном оно без чега се не може, као и роба на снижењу.

У односу на прошли април, овогодишњи је у просјеку донио цијене веће за 2,7 одсто.

Од априла прошле године до априла ове године највише су поскупјели производи и услуге за одржавање стана, готово 16 одсто, а слиједе поскупљења горива и мазива за путничке аутомобиле, више од 15 процената, гас 11, а млијеко, сир и јаја око 8 одсто.

- Од јуна нас очекује сезонско повећање цена на зеленим пијацама, потенцијални раст трговачких маржи. Имаћемо с јесени и раст цена комуналних услуга и цена струје, дакле регулисаних цена, и на крају крајева имамо и ефекат раста увозних цена по основу повећане вредности евра - каже економиста Горан Николић.

Нова влада мораће да одлучи да ли ће продужити важност уредби о ограничавању маржи на неке основне животне намирнице и ограничавању цијене хљеба од брашна типа 500.

Динар све слабији

Динар је јуче ослабио према евру за 0,3 одсто па је средњи курс износио 116,6121 динара за један евро, што је нова најнижа вриједност српске према заједничкој европској валути.

Према званичном средњем курсу НБС, евро је јуче коштао 40 пара више него у сриједу.

Централна банка је ове године на међубанкарском девизном тржишту продала укупно 1,11 милијарди евра да би стабилизовала курс.

Предсједник Савеза економиста Србије Александар Влаховић изјавио је да је нестабилност курса динара према евру посљедица фискалне неодговорности и фискалног трошења у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана