Нова "панда" се рађа у срцу Шумадије

Танјуг
Нова "панда" се рађа у срцу Шумадије

КРАГУЈЕВАЦ - Предсједник Александар Вучић изјавио је данас, на свечаности поводом инаугурације нових производних линија за производњу електричних возила у модернизованој фабрици у Крагујевцу, којом је означен почетак пробне производње новог модела "фијат гранде панда", да је то велики дан за ову земљу, јер та фабрика симболизује заједнички успјех Србије са компанијом Стелантис и борбу за убрзани напредак.

"Данас је велики дан за нас и нашу земљу и желео сам да прочитам добар говор, али ме Тавареш натерао да покушам да кажем шта осећам и у вези са овом фабриком и нашом земљом. Ово што сам чуо од Силвије и Карлоса је било нешто најбоље што сам могао у претходним годинама да чујем, јер је више говорило о будућости него што сам могао да чујем у свету од политичара", рекао је Вучић.

Каже да су присутни могли да чују људе који су показали жељу и страст за борбом за успјех своје компаније и убрзани напредак, разумијевајући да и себе морају да мијењају да би могли да побјеђују.

Вучић је рекао да смо ми Срби најбољи примјер да кад нас питају кажемо да бисмо вољели да видимо промијене, али само да себе не промијенимо.

"Све друге бисмо променили, само не бисмо себе. Овде сам срећан, јер видим да смо сви заједно успели", рекао је Вучић.

Подсјетио је да су претходних година вођени штрајкови и тешки разговори са радницима у фабрици у Крагујевцу.

"Али сам знао да, покушавајући да подигнем њихову веру у Фијат и Стелантис, тако подижем и њихову веру у будућост и просперитет наше земље", рекао је Вучић.

Он је рекао да се Србија данас, када се представља нови аутомобил који ће се производити у Крагујевцу, већ припрема за неки сљедећи модел аутомобила.

"Ако не будемо успешни у овоме, ако не будемо направили и добру цену, ако не будемо урадили све што је потребно да овај електрични аутомобил, ова лепотица Фијатова, направи успех на тржишту, нећемо имати следећу прилику. А хоћемо да дође и дете "гранде фиата", и унуче "гранде фиата", и праунуче, хоћемо још много година и деценија да имамо аутомобил овде у Крагујевцу", рекао је Вучић. 

Напоменуо је да је данас, док је обилазио фабрику, примијетио да сви радници имају осмјех на лицу.

"Зато што и они знају да имају сигуран посао, уколико су вредни и марљиви, и знају да то је потребно да траје деценијама, а не годинама. И да ту виде своју будућност. И нема без тешког рада ни пристојне плате, нити може да се живи без тешког рада. То себи морамо да утувимо у главу уколико хоћемо себе да мењамо. И данас је та наша битка за неки следећи гранде Фијат већ кренула", рекао је Вучић.

Указао је да локалне самоуправе у Србији сад могу и требају да купе  аутомобил произведен у Србији, умјесто да купују из иностранства.

"Немојте узимати од других, узмите домаћи и узмите оно што је направљено у Крагујевцу, узмите оно што је у Србији направљено, то важи и за Владу Србије и за све друге. Зато што тиме помажете напредак индустрије наше. Зато што тиме помажемо да овде људи могу да добију посао. Овде ће за годину дана да ради две хиљаде Крагујевчана. Две хиљаде породица ће да зависи од ове фабрике. Седам хиљада људи ће да зависи од ове фабрике", рекао је Вучић.

Он је додао да је "гранде панда" лијеп, породични градски аутомобил идеалан и за жене и за мушкарце. 

"Био сам у Јапану пре 13 година. И водили су ме у фабрику Тојота недалеко од Нагоје. Онда сам шетао по Нагоји, а више од 90 одсто возила које сам видео су била Тојотина возила, зато што је сваки становник Нагоје желео да подржи своју фабрику", рекао је Вучић и додао да је то видио и у другим градовима Јапана.

Предсједник Србије је оцијенио да Србија касни када је у питању постављање електричних станица за аутомобиле.

"Бићемо ми бржи од ових око нас, али то није мера за нас. Каснимо у постављању електричних станица пуњача. Сад се ми хвалимо што ћемо да имамо 116 станица до краја године. Треба да имамо 5.116. Толико нам је потребно. Да их на сваком месту видимо, а не да их ми тражимо, јер за пет година у Европи неће бити других већ само електричних аутомобила", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија и грађани Србије морају да иду напред у будућност, у сусрет промјенама.

"Ово је за нас огромна прилика. Ми смо једини овде у региону Западног Балкана који имамо фабрику електричних аутомобила", рекао је Вучић.

Вучић се захвалио Стелантису због тога што је баш Србију одабрала за производњу електричног модела Фијата.

"Хоћу да ви радници то знате. Србија је дала 48 милиона евра субвенција. Да бисмо имали фабрику у Крагујевцу, да бисте и ви могли да будете запослени и да бисмо могли да напредујемо, да наш бруто домаћи производ напредује", рекао је Вучић и поручио радницима да не брину за своја радна мјеста.

Он је додао да ће сљедеће БДП Србије порасти 0,5 одсто само захваљујући фабрици Стелантис.

"Знате ли шта је то значи за нас? Само због тога, сваки грађанин Србије имаће отприлике за два одсто увећану плату", рекао је Вучић.
    Додао је да због тога и Србија мора да се потруди да помогне Стелантису, да буде добар домаћин и да покаже да поштује своју робу, коју је направио српски радник.

Вучић је рекао да је Стелантис власник 20 одсто компаније Арчер која производи летећа возила.

“Отварамо разговоре за Експо. Видећемо шта ћемо ту моћи и са Стелантисом да урадимо”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће се Србија борити да дочека и сљедећи аутомобил који ће се производити у Србији.

"Поштовани и вољени радници, ваша држава је урадила за вас све што је могла да Стелантис овде дође и остане. Вас молим да на најбољи могући начин заступате интересе ове земље, баш као што сам то данас и видео, јер ћемо тиме привлачити друге инвеститоре, а Стелантис дуго задржати у нашој земљи", поручио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана