Нова кредитна линија за откуп потраживања

Марина Чигоја
Нова кредитна линија за откуп потраживања

БAЊA ЛУКA - Нова кредитна линија за откуп потраживања и побољшани услови по постојећим кредитним линијама, посебно за привреду неке су од новина у правилима пласмана кредита Инвестиционо-развојне банке РС, које је у четвртак усвојила Влада Републике Српске.

Директор ИРБ Бране Ступар рекао је да нова правила представљају дио мјера Владе РС на ублажавању негативних ефеката свјетске економске кризе.

- Поред нове кредитне линије, битно је и смањење обавеза учешћа са 40 на 20 одсто. Повећан је износ за финансирање обртних средстава што ће утицати на повећање ликвидности наше привреде - истакао је Ступар.

Извршни директор Сектора за пласмане ИРБ-а Мирјана Чомић истакла је за кредитне линије за почетне пословне активности и за микробизнис у пољопривреди повећан износ за почетне пословне активности на 50.000 КМ.

- Продужен је и период отплате на седам година и грејс период на 12 мјесеци. Укинута је обавеза сопственог учешћа у финансирању пројекта по обје кредитне линије и смањена је каматна стопа. Aко у наредних неколико дана не дође до значајније промјене вриједности Еурибора, каматна стопа по обје кредитне линије кретаће се од 5,1 до 5,9, а у претходном периоду је била 7,69 до 7,89 - рекла је Чомићева.

Када је ријеч о кредитној линији за пољопривреду, додала је,  најзначајније промјене се односе на повећање расположивог износа средства за правна лица који се сада креће до 5.000.000 КМ а за предузетнике до 500.000 марака.

- Уведена је и могућност рефинансирања до 60 одсто од износа кредита. Такође, ако не дође до промјене Еурибора у наредном периоду каматне стопе ће се кретати од 4,3 до 5,1 одсто - казала је Чомићева. Каматне стопе на кредите који су одобрени у протеклом периоду, неће бити мијењане по новим правилима, али како истичу у ИРБ, каматне стопе ће генерално падати због смањене вриједности Еурибора.

- Важећа вриједност Еурибора до 31. марта је 5,29 а тренутна вриједност је 1,7 одсто тако да ће доћи до смањења каматних стопа по свим кредитним линијама ИРБ-а - рекла је Чомићева.

За све кредитне линије ове године у ИРБ су планирали око 440 милиона марака.

Ирачки дуг

Нето износ "ирачког дуга" за предузећа из БиХ је око 55 милиона америчких долара, рекао је Ступар.

- Утврдили смо да од овог износа предузећима у РС припада око милион долара али постоји и дио који ћемо покушати да докажемо, односно да су подизвођачи из РС радили за фирме из ФБиХ и да им по том основу припада одређен износ. Наша процјена је да је то око 10 милиона долара - рекао је Ступар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана