Нова година за берзе започела оптимизмом

Глас Српске
Нова година за берзе започела оптимизмом

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, ТОКИО - На највећим свјетским берзама први трговински дани 2009. обиљежени су оптимизмом улагача који се надају да је најгори дио кризе завршен те да ће у другој половини ове године услиједити опоравак највећих свјетских привреда, објавио је poslovni.hr.

Скок берзанских индекса на највиши ниво у два мјесеца захваљује се расту цијена дионица у енергетском сектору, што је посљедица пробоја цијене барела нафте изнад ниовоа од 46 долара. Тако је S&P индекс енергетског сектора само у петак скочио 4,3 одсто. Снажно су порасле и цијене дионица технолошких компанија, јер се сматра да ће оне, захваљујући великим готовинским средствима на рачунима, лакше пребродити рецесију него друге компаније.

Посебно снажно порасле су цијене дионица у аутомобилском сектору јер је америчка влада исплатила прве четири милијарде долара кредита "Џенерал Моторсу" и његовом конкуренту "Крајзлеру", што би им требало омогућити почетак реструктуисања пословања и испуњавање услова за добијање преосталог дијела државног зајма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана