Нова фирма спасава “Aлиталију”

Глас Српске
Нова фирма спасава “Aлиталију”

РИМ - Формирана је нова компанија која ће надгледати повратак италијанске националне авиокомпаније “Aлиталија” са руба банкрота, објавиле су агенције, позивајући се на изворе у финансијским круговима.

На челу нове компаније имена “Италиан ер компани” биће Роберто Коланино, руководилац култног произвођача скутера “Пјађо”.

Компанију ће подржати шеснаест улагача, међу којима су и нека од водећих имена италијанске индустрије и финансија, и то са укупно око милијарду евра.

Како преносе италијански медији, нова компанија, чије је успостављање дио ширег плана спасавања “Aлиталије” под диригентском палицом водеће италијанске банке “Интеса Санпаоло”, преузеће профитабилне дијелове “Aлиталијиног” пословања, док ће остало, укључујући дугове, припасти некој другој компанији.

Најновији приједлог ће управи “Aлиталије” бити представљен у петак.

“Aлиталија”, у којој држава има 49,9 одсто удјела, тренутно преживљава уз помоћ 300 милиона евра вриједног зајма који је добила крајем априла из државних фондова након пропасти преговора о преузимању с “Ер Франс-КЛМ-ом”.

Компанија је дала извјештај о 215 милиона евра губитка прије опорезивања у првом овогодишњем тромјесечју а, према процјени истраживачког института “Бруно Леони”, тренутно има око 400 милиона евра губитка.

Свој полугодишњи извјештај објавиће у петак.

Италијански премијер Силвио Берлускони обећао је овог мјесеца чудотворно спасавање националне авиокомпаније, а многи га сматрају одговорним за пропаст преговора о преузимању с “Ер Франс-КЛМ-ом” због укључивања тог питања у своју предизборну кампању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана