Нова Европа родиће се до марта

Глас Српске
Нова Европа родиће се до марта

СТРAЗБУР - Међувладин споразум 26 чланица Европске уније о пооштравању фискалних прописа биће финализован до марта 2012. године, изјавио је јуче предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј.

Он је додао да ће процјена адекватности планираних 500 милијарди евра вриједних комбинованих фондова за спасавање чланица зоне евра такође бити комплетирана до марта, пренијеле су агенције.

Циљ такозваног фискалног договора је да се омогући строже надгледање буџетске потрошње чланица ЕУ, како би се спријечило понављање дужничке кризе у еврозони.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо упозорио је да би захтјев Британије на прошлоседмичном самиту ЕУ за специјални третман финансијских услуга могао да нанесе штету заједничком тржишту тог блока.

- Уједињено Краљевство, у замјену за свој пристанак, тражи специјални протокол за финансијске услуге, што угрожава интегритет унутрашњег тржишта ЕУ. То онемогућава постизање компромиса - рекао је Барозо.

Он је додао да само међувладин споразум који ће бити постигнут међу 26 чланица ЕУ неће бити довољан и да чланице такође морају да поново успоставе економски раст и повећају запошљавање.

Британски премијер Дејвид Камерон, који је претрпио највише критика због противљења плану спасавања евра, изашао је пред парламентарне заступнике у својој земљи како би оправдао своје поступке.

- Отишао сам у Брисел с једним циљем - да заштитим британске националне интересе, и то сам и урадио - поручио је он.

Русија

Руски амбасадор у ЕУ Владимир Чижов рекао је да Русија разматра могућност обезбјеђивања средстава путем ММФ-а за помоћ у борби против дужничке кризе у еврозони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана