Нова ДИ Врбас: Производе дјечије кревете за Икеу

Марина Чигоја
Нова ДИ Врбас: Производе дјечије кревете за Икеу

Бањалука - "Нова Дрвна индустрија Врбас" из Бањалуке требало би од септембра да почне производњу дјечијих кревета за шведску "Икеу", а тренутно се ради на опремању објекта и набавци савремених машина у које ће бити уложено два милиона евра.

Директор овог предузећа Драгиша Калинић каже да је са шведском компанијом договорена производња 200.000 кревета годишње. Он је истакао да ће у кругу "Нове ДИ Врбас" бити опремљен објекат површине 5.000 метара квадратних у који ће бити унесене нове технологије како би могли да буду испуњени веома захтјевни услови купца.

- Вјероватно ће бити комбинација нових и половних машина, али то ће свакако бити машине нове генерације. Ако буде неких повољних половних машина, опредијелићемо се и за њих, али сигурно је да ће дио њих бити и нов - нагласио је Калинић и додао да је планирано и запошљавање нових радника.

Он је рекао да ће бити рађена и сва могућа испитивања, јер су услови које је поставила "Икеа" ригорозни.

- Производ ће проћи кроз сву могућу процедуру механичких и осталих испитивања, јер је то дјечији програм па желе да посебну пажњу посветимо мјерама безбједности - рекао је Калинић.

Истакао је да "Нова ДИ Врбас" већ ради више програма за "Икеу", али да је до сада то обављано у погонима предузећа.

- Ово је друга година како сарађујемо са "Икеом" и за ту компанију тренутно је намијењено око десет одсто наше производње. Међутим, од септембра покрећемо посебан погон који ће радити искључиво за "Икеу" - казао је Калинић.

Нагласио је да је сарадња са "Икеом" договорена на пет година и да би на крају пете године вриједност производње за ту компанију требало да износи око 15 милиона евра.

- То би требало да буде 50 одсто укупне годишње производње, што је значајно за наше предузеће - каже Калинић.

Бањалучка фабрика своје производе највише извози у Европску унију, а у Њемачкој, Аустрији, Италији, Румунији и Енглеској завршава више од 90 одсто извозног контингента.

Пожар

Инспектори Центра јавне безбједности Бањалука обавили су увиђај послије пожара који је избио у сриједу навече у складишту предузећа "Нова ДИ Врбас" и изузели трагове који су послати на вјештачења како би био утврђен узрок. Складиште је потпуно изгорјело, а у њему се налазила већа количина намјештаја намијењеног за извоз. Складиште није било прикључено на струју па је сигурно да је ватру изазвао људски фактор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана