Нова банка мора да плати Aнтонићу 1,5 милиона КМ

Марина Чигоја
Нова банка мора да плати Aнтонићу 1,5 милиона КМ

Бањалука - Окружни привредни суд у Бањалуци донио је пресуду којом је Нова банка Бањалука обавезна да плати предузећу “Aнтонић трејд” 1,5 милиона марака, због гаранције коју је ова банка платила у име “Aнтонић трејда”.

Нова банка је на основу уговора који је имала са “Aнтонић трејдом” платила гаранцију у износу од 500.000 евра, јер то предузеће није измирило обавезе према Творници дувана Ровињ (ТДР). Вриједност гаранције са затезним каматама достигла је 1,5 милиона КМ и суд је пресудио да Нова банка тај износ треба да плати “Aнтонић трејду”.

У образложењу пресуде се наводи да у тексту гаранције не стоји “без поговора”, “на први позив” или ријечи које имају слично значење, него је јасно речено да је ријеч о “плативој банкарској гаранцији”, па је по мишљењу суда ријеч о јемственој гаранцији.

- С обзиром на то да је уговор по основу којег је издата банкарска гаранција престао да постоји, као и додатак на тај уговор, закључивањем новог уговора између тужиоца и ТДР, којим су стављени ван снаге сви претходни уговори између тужиоца и ТДР, па и предметни уговор и додатак уговора о кредиту, самим тим престала је да важи и издата банкарска гаранција по основу тих уговора, јер као што је суд претходно утврдио, овдје је ријеч о јемственој банкарској гаранцији - наводи се у образложењу пресуде.

У Новој банци истичу да је ово опасна пресуда и да би, ако буде потврђена, могла да угрози стабилност комплетног банкарског сектора РС и БиХ. Генерални директор Нове банке Милан Радовић каже да је банка издавањем гаранције преузела обавезу да, уколико предузеће “Aнтонић трејд” не измири своју уговорну обавезу, она то измири и прихватила да плаћање изврши на први позив, како су у основном уговору дефинисали “Aнтонић трејд” и ТДР.

- С обзиром на то да “Aнтонић трејд” није извршио своје обавезе, банка је платила износ гаранције. У тексту гаранције јасно стоји да је то гаранција на први позив. Ми смо поступили по закону и приликом издавања и приликом плаћања гаранције, због чега је одлука суда несхватљива. Неколико дана након што смо платили гаранцију, “Aнтонић трејд” је добровољно измирио своје обавезе према нама, плаћајући цјелокупан износ гаранције са обрачунатим накнадама - рекао је Радовић.

Додао је да у моменту плаћања гаранције и годину послије тога “Aнтонић трејд” ни на један начин није оспорио плаћање.

- Међутим, послије више од годину “Aнтонић трејд” се појављује са тужбеним захтјевом у коме тражи враћање средстава - рекао је Радовић и додао да је судски вјештак економске струке утврдио да је банка поступила исправно када је извршила плаћање по издатој гаранцији.

Власник “Aнтонић трејда” Небојша Aнтонић тврди, међутим, да банка није требала да плати гаранцију, јер је уговор за који је била везана стављен ван снаге.

- Гаранција је била стриктно везана за уговор који су ТДР и “Aнтонић трејд” ставили ван снаге пола године прије него што је гаранција протестована. Због тога смо поднијели тужбу против Нове банке која је платила гаранцију по уговору који је стављен ван снаге - казао је Aнтонић.

На питање због чега је његово предузеће Новој банци уплатило износ на основу гаранције ако она није била валидна, Aнтонић је истакао да то није учинио добровољно и да му је банка новац скинула са рачуна.

Радовић истиче да то није тачно и да је Aнтонић добровољно платио износ гаранције банци.

- Позивам Aгенцију за банкарство РС да утврди да ли смо “Aнтонић трејду” скинули тај износ са рачуна. “Aнтонић трејд” и ТДР су потписали допуну уговора и на тај уговор је дата гаранција - рекао је Радовић и додао да је упутио допис институцијама РС како би их упознао са овом пресудом и негативним посљедицама које би она могла да има.

Жалба

Радовић је рекао да ће поднијети жалбу на пресуду Окружног привредног суда, која је довела у питање правну природу и институт банкарске гаранције.

- Уколико ова одлука буде спроведена институт банкарске гаранције ће престати да постоји - нагласио је Радовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана