Нова акциза би подстакла преваре

Марина Чигоја
Нова акциза би подстакла преваре

Бањалука - Увођење додатне акцизе на нафтне деривате, из које би се финансирале жељезнице у БиХ, подстакло би пораст пореских превара и довело до мање наплате прихода од очекиване.

Наводи се то у извјештају Одјељења за макроекономску анализу  Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у којем су анализирани фискални ефекти увођења намјенских пореза за финансирање жељезница у БиХ.

У протеклих неколико година у јавности су изнесене иницијативе о финансирању жељезница БиХ из намјенског пореза. Те иницијативе углавном су се односиле на увођење додатне путарине из цијене нафтних деривата. Аналитичари Одјељења за макроекономску анализу подсјећају да путарина из цијене нафтних деривата постоји у пореском систему БиХ већ десетак година, те да је од 1. јула 2009. године уведена додатна путарина за финансирање аутопутева од 0,10 КМ по литру.

Наглашавају да је увођење додатне путарине за аутопутеве довело до повећања прихода од путарине у 2009. и 2010, послије чега долази до пада. Истовремено, додатна путарина дала је снажан подстицај за злоупотребе код кориштења лож-уља за погон возила умјесто за загријавање.

- С обзиром на то да је стопа акцизе на дизел и лож-уље мања него код бензина, те да се на дизел и бензине плаћа путарина, а на лож-уље не плаћа, произлази да је лож-уље дериват који је најмање оптерећен порезима. Злоупотребе код лож-уља су довеле до губитка прихода од путарине - наводи се у анализи.

Други фактор који је довео до смањења прихода од путарине јесте диференцирано опорезивање деривата нафте према употреби, које постоји од  јула 2009. године.

Диференцирање према употреби је извршено ослобађањем рудника, термоелектрана и жељезнице плаћања путарине на дизел и враћањем акциза на лож-уље које се користи за загријавање пословних и приватних просторија и објеката за пољопривредну производњу.

- Примјетан је растући тренд ослобођених количина дизела из године у годину. Губитак прихода од путарине по овом основу у 2012. могао би да износи 19,3 милиона КМ - наводи се у анализи и додаје да поврат акцизе на употребу лож-уља за загријавање, осим што умањује приходе од акциза, дјелује подстицајно на веће коришћење лож-уља за загријавање од стране грађана, пословних субјеката и пољопривредника, али и на пораст злоупотреба, чиме се губе и приходи од акциза и путарине.

- Примјетан је растући тренд поврата акциза на лож-уље. У 2010. години враћено је 1,5 милиона КМ, а лани 3,4 милиона КМ - наглашава се у анализи и додаје да је политика диференцираног опорезивања деривата нафте у протекле три године довела до смањења количине деривата који се опорезују путарином, што је изазвало ерозију прихода од путарина.

Приходи

У анализи Одјељења за макроекономију УИО наводи се да ће кретање прихода од путарине у идуће три године зависити од економског опоравка БиХ.

- Међутим, према посљедњим пројекцијама Одјељења, чак и у случају повољног макроекономског сценарија, очекивани пораст прихода од путарине у 2013, 2014. и 2015. години би био незнатан, прије свега због раста губитака прихода по основу диференциране политике опорезивања деривата и пораста злоупотреба код употребе лож-уља - наводи се у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана