Норвежанин 27$ претворио у 886.000$

The Guardian
Норвежанин 27$ претворио у 886.000$

Осло-- Један Норвежанин је 2009. године купио биткоине за 27 долара и потпуно заборавио на њих, да би недавно открио да они данас вриједе чак 886.000 долара.

Невјероватан раст вриједности виртуалне валуте биткоин, довела је до тога да се инвестиција једног Норвежанина од само 27 долара за четири године претоври у добитак од чак 886.000 долара, пише британски Гардијан.

Кристофер Кох уложио је 2009. године 150 круна (26,6 долара) у 5.000 биткоина, након што је за њих случајно сазнао током писања школског рада о шифровању. Убрзо је заборавио на то, док му велика медијска пажња коју виртуална валута изазива ових дана, није освјежила памћење.

Биткоини су "ускладиштени" у шифрованим "новчаницима" који су заштићени шифром. Кристоферу је требало мало времена да се присјети шифре, али након што је укуцао тачну комбинацију сачекало га је и више него пријатно изненађење.

"Писало је да имам 5.000 ускладиштених биткоина. По данашњем курсу то износи око пет милиона круна (886.000 долара)", изјавио је Кох норвешким медијима.

Вриједност биткоина достигла је у априлу ове године рекордних 266 долара, али се убрзо сурвала на 50 долара. Курс виртуалне валуте од тада је веома нестабилан.

Кох је размијенио тек петину својих биткоина, што му је било довољно да купи стан у Тојену, једном од угледнијих дијелова Осла.

Биткоини се најчешће купују за традиционални новац у интернет "мењачницама" (најпознатији сервис је Mt Gax).

Међутим, услијед строгих контрола у циљу спречавања прања новца, овај процес може бити мало незгодан.

Корисник исто тако може своје биткоине да размијени за готовину у интернет "мјењачницама".

Ипак, биткоин се све више користи и у "стварном свијету". Наиме, данас је могуће трошити биткоине, а да их претходно не размијените у традиционални новац.

Плаћање биткоинима су прво омогућили одређени британски пабови, да би се први банкомат за биткоине појавио у Ванкуверу. Након што банкомат скенира длан корисника, они могу да купују или продају своје биткоине за готовину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана