Норвежани добили Јадран на тацни

Новости
Норвежани добили Јадран на тацни

Загреб - Како је норвешка фирма добила од државе Хрватске на поклон "нафтну мапу" Јадрана. Повјерљиви подаци прво добијени бесплатно, а затим почела њихова продаја.

Детаљне податке гдје се у Јадрану налази нафта, Хрватска је без икакве надокнаде уступила норвешком "Спектруму".

Ријеч је о резултатима истраживања која су годинама спровођена од компаније ИНА, а коштала су више од милијарду евра.

Норвежани, који би требало додатно да истраже гдје је још увијек могућа експлоатација нафте у Јадрану, су ове повјерљиве податке добили "на тацни", потпуно бесплатно. За увид у ово национално благо нису платили ни евро, а да ствар буде још занимљивија, наводно су податке већ почели да продају заинтересованим нафтним компанијама.

Норвешки "Спектрум" је иначе без конкурса добио право на истраживање хрватског дијела Јадрана, што је у општем економском хаосу у Хрватској протекло готово незапажено. Реаговали су само Зелени указујући да су изиграни бројни закони, док су политичари само говорили да овим потезом Хрватска има услове да постане "мала Норвешка".

Да би се "Спектруму" отворио пут до повјерљивих информација и могућности да сами истраже шта је још преостало у Јадрану, крунски је аргумент био да је морско дно и даље неиспитано и да нема правих података. Али, истовремено се јавност замајавала да су милијарде долара ту, надохват руке, и да је потребно само да се обаве припремни радови и бушење нафте почне.

Већина стручњака каже да су истраживања које је спровела ИНА показала да Јадран баш нема таквог потенцијала да се претвори у златну коку, поготово када је ријеч о нафти. За гас је ситуација повољнија, али су досад спроведена истраживања далеко солиднија и детаљнија од онога што сада раде Норвежани.

Сан о лагодном животу Хрвата када се Јадран претвори у велику бушотину, очито је само један од спинова политике. Од свега неће много да буде, јер би се већом експлоатацијом угрозио и туризам, од чега Хрватска данас великим дијелом и живи.

"Свако претјеривање са бушењем због гаса и нафте било би погубно за Јадран", тврде стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана