Норвешка: Шта с толиким богатством?

Дојче веле
Норвешка: Шта с толиким богатством?

Осло - Пред парламентарне изборе у Норвешкој, копља се ломе једино око питања како уложити сво богатство које та земља посједује, оцењује “Дојче веле”.

У парку, кроз густу крошњу стабала, пружа се предиван поглед у даљину, све до фјорда Трондхајм. Сунце је управо на заласку, а вода се сјаји и чини се као да је од самог злата. Типичан призор какав се овде увијек може видјети у касним данима љета. Овдје – то је градић Стјордал, неких 30 километара од Трондхајма.

У новоизграђеном насељу Гевинг, у лијепо уређеним породичним кућама, полако се пале свијетла. Руне Виста излази на терасу, опуштено пијуцка пиво док прелази преко призора који му се пружа пред очима.

“Ово је предивно мјесто за живот, за породицу, посебно за дјецу. Овде је пуно мирније и опуштеније него у неком граду”, каже овај 41-годишњак запослен у једној норвешкој банци у Трондхајму.

Након што су десет година живјели у Ослу, Вист и његова супруга Нина су се са своје двије кћерке недавно преселили у свој нови дом.

Њихова кућа је једна од оних “готових”, односно монтажних, које се могу наручити из каталога. 250 квадратних метара простора пуних свијетла и стакла, простиру се на свеукупно три спрата. Оволики простор наравно има и своју цијену.

“Платили смо шест милиона круна. То је око 750.000 евра, каже Нина Вист.

Цијене некретнина у норвешким малим градовима и селима, крећу се као цијене некретнина у њемачким градовима. Па ипак, ко може, купује…

“С обзиром на повећан број усељеника, који у Норвешку долазе као стручна радна снага, постоји мањак некретнина, станова и кућа. Зато се тренутно исплати купити нешто и онда изнајмљивати”, објашњава Руне Вист.

Упркос томе, већина Норвежана ипак најрадије инвестира у сопствени дом. У томе их подржава и држава. Младе породице у Норвешкој, већ на основу врло малог сопственог капитала и радног уговора, могу врло једноставно да добију неки повољан кредит.

А што се тиче посла, њега у Норвешкој има готово свако. Проценат незапослености у цијелој земљи износи нешто више од три посто, у неким дијеловима је још и нижи од тога.

Имају ли онда Норвежани разлога да се жале?

Другим ријечима – поставља се питање, имају ли Норвежани уопште разлога да се жале?

Наиме, сваки пут приликом објављивања резултата неких нових истраживања о висини стандарда и квалитета живота у европским земљама, Норвешка се налази на самом врху.

“Наши путеви, а и жељезница су у лошем стању. Осим тога, вријеме је да с улица нестану просјаци. Уопште, из нафтних фондова би требало издвајати већи проценат новца за социјални систем. Имамо довољно новца, зашто га не улажемо у такве области, каже Стиг Еикеланд, сусјед Вистових.

Рупе на путевима, неколицина илегалних усељеника из источне Европе који просе на улицама и неслога по питању тога колико тачно новца би се требало ставити на страну за лоша времена - то су типични проблеми који муче Норвешку на које се велика већина других европских земаља само смјешка.

Највећи свјетски државни инвеститор

Дио новца из државних норвешких нафтних фондова улаже се у земљу, у државна пензиона и социјална осигурања, а други дио новца се инвестира у иностранству”, каже Руне Вист.

Он додаје да су ти норвешки фондови у међувремену власници један до два одсто свих акција у Европи.

Норвешка је тиме највећи свјетски државни инвеститор. Овај фонд тренутно располаже с око 560 милијарди евра…”, каже Вист који је некада радио као савјетник за улагања великих предузећа у Ослу, али и државних нафтних фондова.

Осим тога, како каже он, ово богатство стално расте будући да је врло добро уложено.

“Инвестиције су данас подјељене на слиједећи начин: око 60 посто новца се налази у акцијама, 35 посто у обвезницама и око пет посто је у приватном власништву. Нафтни фондови у Лондону, Швајцарској и САД су у посљедње вријеме у великом стилу новац улагали у некретнине. У Лондону је купљен велики дио улице Риџент, у Швајцарској централа концерна Креди Свис, у САД је купљено такође неколико трговинских центара”, каже Вист.

“У сваком случају то није лоше. Улагати у некретнине се очито исплати, каже Руне Вист који је и сам недавно новац уложио у породичну кућу.

У сваком случају, како се чини, живот у земљи фјордова могао у будућности да остане идиличан, као што је сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана