НОПС: Позив на бојкот куповине горива

Агенције
НОПС: Позив на бојкот куповине горива

БЕОГРАД - Национална организација потрошача Србије позвала је становнике да данас, на Свјетски дан потрошача, не купе ниједан литар горива у знак протеста што је просјечна цијена горива од почетка године порасла за десет одсто или 13 динара, односно око 0,12 евра, преносе агенције.

- Ни држава, ни нафташи не желе да се одрекну огромног дела добити кроз акцизе и порезе, или кроз марже. Разумемо и светску кризу и поскупљење сирове нафте на светском тржишту, али не можемо и нећемо да разумемо сопствену државу и трговце нафтним дериватима који немају нимало слуха за обичног потрошача - поручују из НОПС-а.
Генерални директор Нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко сматра да данашњи бојкот куповине горива у Србији није добар за НИС, нити за потрошаче.
- НИС и потрошачи треба да сарађују, а бојкот куповине не доноси ништа добро ни нама, ни њима. Цену гоприва НИС је морао да подигне из објективних разлога и зато од потрошача тражимо разумевање - рекао је Кравченко и додао да ће цијене горива, уколико не буде рата у Ирану, остати отприлике на истом нивоу.
Он је новинарима у Новом Саду рекао да су ниже цијене горива у Србији у односу на регион условљене тиме што Србија има домаћу нафту и смањењем трошкова у НИС-у.
Цијена бензина од 95 октана у Србији је данас око 1,35 евра по литру, а бензин од 98 октана кошта 1,50 евра по литру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана