НЛБ се вратио на хрватско тржиште након 30 година

GS
НЛБ се вратио на хрватско тржиште након 30 година

Више од 30 година након одласка с тржишта у афери ‘стара девизна штедња‘, Нова љубљанска банка враћа се у Хрватску, али не кроз пружање банковних услуга, већ као нова власница леасинг компаније Кроатиа Мобил Ласинг.

Словеначка банка у сриједу је исаопштила да је завршила преузимање инвестиционе компаније SLS Holdcо. SLS Holdco био је власник словеначког Суммит Леасинг Словенија, али и хрватског Kроатиа Мобил Леасинга.

НЛБ је прошлог новембра потписао уговор с Аполо Глобал Манагементом и Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) о преузимању 100 посто удјела у СЛС Холдцо. НЛБ је регулаторна одобрења за преузимање компаније добио почетком августа, укључујући и сагласност Хрватске агенције за надзор финансијских услуга (Ханфа) крајем јуна. Да ова трансакција није безначајна за НЛБ казује и изјава првог човјека највеће словеначке банке, Блажа Бродњака, који је рекао да је завршетак трансакције још један корак у трансформацији НЛБ Групе у једног од водећих регионалних финансијских играча.

Да је хрватско банковно, односно финансијско тржиште НЛБ-у очито врло занимљиво свједочи и недавна битка словеначке банке за 75 посто дионица аустријске Аддико банке. Тиме би НЛБ на мала врата ушао на хрватско банковно тржиште. Но средином августа понуда словеначке банке од 22 евра по дионици није дала жељени резултат. НЛБ је дошао само до 36 посто удјела, па је понуда проглашена неуспјешном. 

Врата хрватског банковног тржишта тако су и даље су чврсто затворена за НЛБ, барем док се не ријеши спор с хрватским банкама, Загребачком банком и Привредном банком Загреб (ПБЗ) који се претворио у сагу дугу три деценије, подсјећа Лидер, а преноси Индикатор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана