Њемци смањују јавну потрошњу

Агенције
Њемци смањују јавну потрошњу

Берлин - Њемачка влада планира да јавну потрошњу смањи за додатних пет до шест милијарди евра ради уравнотежења буџета за 2014, преносе агенције.

Министар финансија Волфанг Шојбле намјерава да у програм штедње укључи сва министарства, као и систем здравствене заштите.

- Ако желимо да добијемо уравнотежени буџет на основу структурног плана за 2014, морамо да попунимо "рупу" од пет милијарди евра. А то се може постићи једино резовима у буџету - изјавио је Микаел Мајстер, потпредседник парламентарне групе демохришћана канцеларке Ангеле Меркел, искључивши могућност повећања пореза.

Министар финансија је прошлог мјесеца демантовао писање магазина "Шпигл" о наводној намјери Шојблеа да смањи јавну потрошњу, уз истовремено повећање таксе на додатну вриједност.

Социјалдемократска опозиција оптужује Шојблеа да не жели да објелодани план о новим мјерама штедње како би избјегао крах његове странке на регионалним изборима предвиђеним за 20. јануар у покрајини Доња Саксонија.

Ангела Меркел се трећи пут кандидовала за функцију канцелара на септембарским изборима 2013, али је њен реизбор неизвјестан због многобројних комбинација које су у игри унутар могућих страначких коалиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана