Њемачки трговци траже укидање новчаница од 500 евра

Aгенције
Њемачки трговци траже укидање новчаница од 500 евра

Берлин - Њемачки трговци и многобројни стручњаци захтијевају укидање новчанице од 500 евра, уз образложење да је она "атрактивна само још за криминалце", преносе агенције.

Надлежне банкарске институције ипак још нису убијеђене да би укидање било оправдано.

Већина Нијемаца ионако новчаницу лила боје зна само из новина и са телевизије. Они који су је ријетко имали у руци, знају да је изузетно тешко ријешити је се. На бензинским пумпама, на примјер, већ на улазу стоје обавјештења да не примају новчанице од 500 евра, из безбједносних разлога. Али, и у многобројним продавницама, посебно мањим, продавци одбијају да је узму.

Удружење малопродаје (HDE) сматра да новчаницу од 500 евра обавезно треба укинути. Указује се да многобројни трговци у касама уопште и немају преграду за те велике новчанице.

И многи економисти су против новчанице од 500 евра, уз образложење да је она интересантна само још за криминалце, који се баве прањем новца и корупцијом.

Европска централна банка (ЕЦБ), која је задужена за издавање новца, до сада је одлучно одбијала могућност укидања новчанице од 500 евра, али су недавно водећи људи ЕЦБ-а оцијенили да "укидање новчанице од 500 евра завређује разматрање", јер је "грађани ријетко користе, што значи да није нужна за платни систем".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана