Њемачка, земља плагијатора

Дојче веле
Њемачка, земља плагијатора

Берлин - Да се у Кини прави много тога на штету њемачке привреде зна свако. Али мање је познато да Њемачка већ годинама држи неславно друго мјесто, пише Дојче веле.

Директор "Радне заједнице за заштиту производа и знања" ( VDMA ) управо је представио најновију студију његовог удружења о лажирању производа. Од 2003. године VDMA сваке две године испитује компаније чланице и сваки пут је број погођених све већи.

"У најновијем истраживању имамо нови рекорд: У међувремену је 70 одсто фирми погођено пиратеријом. Штета је око 7,9 милијарди евра. Само у нашој бранши, у изградњи машина и постројења, и то само за 2013. годину. С прометом од готово осам милијарди евра могло се створити додатних 38.000 радних мјеста", рачуна Стефен Цимерман.

Подземне фабрике

Фалсификује се готово све што може донети профит.

"Можете поћи од тога да се праве чак читаве машине. То значи да се фалсификују метали али и компјутерски програми. Па и резервни дјелови, понекад чак само дизајн. Унутра то често изгледа сасвим другачије и често се ту не реализује функција. И ти су ми заправо најдражи", каже Цимерман и додаје да је код таквих производа доказ подмуклих превара заправо једноставан.

Упитани предузетници плагијаторима називају прије свега конкуренте.

"На другом мјесту су такозване подземне фабрике, дакле оне које се налазе у задњим двориштима или у гаражама, гдје се производи у невјероватним условима. На трећем мјесту су купци и добављачи, који се такође појављују као плагијатори."

Кина води, Њемачка на другом мјесту

Када се помену радионице у задњим двориштима, мисли се на Кину, условно речено, водећу земљу на тржишту копија. 72 одсто свих откривених плагијата потичу управо отуда. Ипак, запрепашћује, како се каже у студији VDMA, да са 23 одсто готово свака четврта копија долази из Њемачке. Њемачки фалсификатори потиснули су тиме Турску са другог мјеста.

"За то постоји, наравно, низ разлога" , каже сарадник VDMA Стефен Цимерман.

"С једне стране то је проблем недостатка свијести да се чини нешто неисправно, дакле и Ви и ја смо купци тих производа. А у Њемачкој је још увијек тако да се прво гледа на цијену, а онда на квалитет. Кинески фалсификати по правилу су слабијег квалитета, док на копије њемачког поријекла VDMA гледа као на високотехнолошке плагијате. Ове високотехнолошке копије показују да се та опасност у земљи треба схватити врло озбиљно" , пише VDMA у студији.

Све више захтјева за одштету

Производе се углавном копије производа путем тзв . "реинжењеринга". Производ се расклопи, анализирају се поједини дијелови, процеси и функције, како би се то могло направити јефтиније. Седам од десет копија настале су на овај начин. Након тога слиједи одлив "know now ", на пример преко некадашњих сарадника. А класична индустријска шпијунажа је на зачељу са 15 одсто.

Четвртину свих упитаних њемачких твораца машина и постројења двоструко се кажњава фалсификатима. Њима није само измакао промет, већ од купаца добијају захтјеве за одштетом јер они мисле да посједују оригинал.

"Ако је у опасности живот или тијело, може се догодити, да компаније снађу бескрајни процеси из којих се тешко извуку. Ј ер често је готово немогуће доказати да је ријеч о фалсификату. На примјер, ако је производ изгорио", каже Стефен Цимерман

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана