Њемачка плаћа љетовање грађанима који Љетују у Грчкој?!

Aгенције
Њемачка плаћа љетовање грађанима који Љетују у Грчкој?!

Политичари мање владајуће странке, Либерала (FDP), предложили су да се грађанима Њемачке додељује из државног буџета премија уколико се одлуче за љетовање у Грчкој.

Посланик њемачких Либерала у Европском парламенту (ЕП) Јоргос Хацимаркакис је у интервјуу за дневник "Билд" образложио ову идеју наводећи да "овог љета изузетно лоше вријеме у Њемачкој људе чини све депресивнијима", те да би "нека врста државне премије која би Њемце краткорочно подстакла да уплате одмор у Грчкој била нека врста европског коњунктурног програма".

Посланик Либерала у Бундестагу Ервин Лотер сматра да би било "веома смислено" да се установи "нека врста 'ласт-минут-премије'" за одмор у Грчкој, али и другим земљама југа Европе које су погођене финансијском кризом.

То би, сматра либерални политичар, "била помоћ и за Нијемце и за Грчку и друге земље европског југа којима је хитно потребно више туриста", те би "политика заједно са индустријом требало да се побрине да се оствари овај подстицај за туристе".

За сада, додуше, није било повољних реакција на ову ексцентричну идеју политичара мање њемачке владајуће странке.

Туристичка сезона у Грчкој протиче лоше, а њемачке туристичке компаније дају попусте и до 30 одсто за оне који се одлуче за љетовање у овој кризом потресеној земљи.

Њемачки медији преносе наводе Туристичког савеза Грчке према којима је број резервација из Њемачке опао за 25 до 30 одсто.

До сада су Нијемци били најмногобројнији туристи у Грчкој - тамо је 2011. одмор провело 2,24 милиона грађана Њемачке.

Њемачке туристе је највише, још прије одржавање и понављања парламентарних избора у Грчкој, заплашила могућност иступања те земље из евро-зоне и са тим повезана неизвјеснот или опасност избијање финансијког хаоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана