Њемачка нуди - посао са осмољетком за 1.700 ЕУР

Агенције
Њемачка нуди - посао са осмољетком за 1.700 ЕУР

Нијемци због све веће навале избјеглица траже 9.000 радника обезбјеђења, а услови за добијање посла је минимално основно образовање и старост од 19 до 60 година.

Њемачка компанија Понд, која брине и за одржавање реда у центрима за мигранте и избјеглице, објавила је у Словенији конкурс којим тражи неодређени број запослених за сталан уговор са мјесечном нето платом од 1.700 евра.

Жарко Маркович из Завода за запошљавање изјавио је за Словенску телевизију да су до сада добили 50-ак пријава, не само од професионалног обезбјеђења или људи с полицијским искуством, него и од волонтера и активиста који су недавно помагали избјеглицама при преласку из Хрватске у Словенију у првом избјегличком таласу.

Разговори с представницима будућих послодаваца обављају се у Љубљани и Марибору, а велико интересовање је разумљиво с обзиром да у Словенији, има око 6.000 чувара који су слабо плаћени па већином зарађују око 700 евра, а чак 60 одсто њих добија минимални гарантовани доходак, без обзира на рад у смјенама и несређене радне услове.

Словенски медији овакав поступак Нијемаца оцијењују као знак да Њемачка неће тако брзо затворити своју границу за мигранте.

Опасности затварања границе се у Словенији највише боје, страхујући од домино-ефекта у којем би и сусједне државе затварале своје границе што би довело до стања у ком би у Словенији могло за стално да остане више хиљада избјеглица и миграната након слиједећег избјегличког таласа који се очекује.

Због искуства с првим избјегличким таласом када је у Словенију ушло и изашло према Аустрији и Њемачкој скоро 4.000 миграната, словеначки медији се питају колико је Словенија спремна на могући нови избјеглички талас.

Љубљански "Дело" преноси увјеравања словенске полиције да ће и даље учинковито контролисати Шенгенску границу, на чему ради 2.300 полицајаца, односно скоро трећина њиховог укупног састава, али преноси и мишљење неименованог "шенгенског" полицајца који у те наводе сумња.

Већ сада, у нормалним околностима, словеначка полиција на граници с Хрватском која је и спољна граница Шенгенског простора дјелује "на горњој граници издржљивости" па би се у случају новог већег мигрантског таласа састав надзора границе "распао у неколико дана или чак у неколико сати", казао је за "Дело" анонимни припадник полиције стациониран на једном граничном прелазу с Хрватском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана