Њемачка напредује - југ у кризи до грла

Агенције
Њемачка напредује - југ у кризи до грла

Берлин - Док њемачка привреда стално показује знаке напретка, ситуација у другим дијеловима ЕУ далеко је од добре, упоравају економски аналитичари. Њемачки приватни сектор у септембру је “порастао” по највећој стопи након јануара ове године - показују истраживања, из којих произилази да ће тај раст бити настављен и до краја године.


Индекс менаџера набавке, који објављује аналитичка кућа “Маркит”, а који прати услужни и производни сектор и обухвата више од двије трећине економије, повећан је на 53,8 у септембру са 53,5, колико је износио у августу.

Вриједност од 50 бодова граница је између раста и пада активности. Овај индекс већ пети мјесец заредом биљежи раст, посебно у сектору услуга.

Њемачка економија је у чврстој фази опоравка, а јачање Њемачке требало би да позитивно дјелује и на остатак еврозоне - сматрају њемачки економисти.

Након пада у посљедњем кварталу 2012. и нешто слабог почетка ове године њемачка привреда је у другом кварталу остварила раст од 0,7 досто, углавном захваљујући домаћој потражњи.

Ипак, министри финансија земаља ЕУ недавно су нагласили да и даље постоји низ проблема који отвара питање: враћа ли се криза у еврозону?

Недостатак конкурентности, прекомјерни буџетски дефицити, недостатак контроле банака - сва та проблематична поља још нису ријешена.

Што се тиче структуралне реформе и фискалне консолидације, сјеверни Европљани све чешће бивају оптужени са просиљавају јужне земље на штедњу до изнемоглости.

Неки економисти сматрају да Европска централна банка кроз политику јефтиног новца, давањем могућности откупа државних обвезница, прикрива кризу.

Они упозоравају на случај Словеније која би могла бити нови европски проблем, као и на чињеницу да је Грчкој потребно више новца.

Потребно је једанаест милијарди у сљедеће двије године да би био покривен финансијски дефицит, а онда би могао бити неопходан додатни програм, можда од десет милијарди евра, да би Грчкој био олакшан прелазак на приватно тржиште капитала.

Италија стално губи на конкурентности, а економисти критикују и Француску због неспремности на реформе - наводе агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана