Њемачка једини профитер кризе

Агенције
Њемачка једини профитер кризе

Берлин - Европска унија има озбиљне финансијске проблеме, али Њемачка “блиста” због трговинског суфицита, истичу економски аналитичари.

Њемачки привредни раст је стабилан, а тржиште рада јако. Министар финансија радује се високим приходима од пореза, а на видику је коначно и уравнотеженији буџет.

Сви наглашавају да се у Њемачкој не осјећа превише криза евра, а неки аналитичари Њемачку виде као “побједника кризе који профитира на проблемима других земаља”.

Економисти имају различита виђења о том питању.

Слабост евра појефтинила је њемачки извоз, а лош бонитет многих земаља еврозоне изазвао је праву навалу на њемачке обвезнице, преносе портали.

То је довело до тога да су прошле године могли бити потрошени њемачки вриједносни папири са негативном каматом.

Инвеститори су чак платили за то да Њемачкој посуђују свој новац. A најбоље од свега, како кажу заговорници теорије о “побједницима кризе”, тек долази.

Aко се криза преживи и земље са југа Европе опораве, оне би могле отплаћивати кредите које им је Брисел “тешка срца” одобрио.

Тако би се Њемачка, као највећи донатор, могла сваке године веселити додатним приходима у износима од више милијарди, наводи “Дојче веле”.

Неки економски стручњаци истичу да је тачно да је Њемачка, у поређењу са другим земљама ЕУ, сигурна лука и да се због тога њемачке обвезнице радо купују, те да ће Њемачка морати да плаћа само трећину новца који је плаћала прије кризе.

Aли, има и другачијих мишљења. Тако професор економије из Тибингена Јоаким Старбат сматра да је навала на њемачке кредите посљедица одлива капитала из кризних држава.

Он упозорава да ће економска предност Њемачке брзо нестати и сматра да је питање профитирања од кризе сасвим погрешно.

- Земље јужне Европе су живјеле изнад својих могућности и за то сад плаћају. Банке и компаније су презадужене. Људи су трошили превише новца, државе су трошиле превише новца. Сад то морају вратити - каже Старбат.

Евро

Економиста на Факултету за технику и привреду у Берлину Хеике Јоебгес наводи још један разлог због чега је Њемачка тако добро поднијела кризу - слабост држава према банкроту довела је до слабљења заједничке валуте.

- Евро је мало изгубио на вриједности у односу на долар. То иде у прилог Њемачкој. Да је евро био јачи, поскупио би извоз, што би оптеретило њемачку економију која зависи од извоза - каже она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана