Њемачка ипак спасава Грчку

Глас Српске
Њемачка ипак спасава Грчку

БЕРЛИН - Доњи дом њемачког парламента (Бундестаг) одобрио је јуче великом већином проширење обима Европског фонда за финансијску стабилност (EFFS) еврозоне.

На гласању су 523 посланика била "за", 85 "против" а три суздржана.
Њемачке гаранције повећане су тиме са 123 на 211 милијарди евра, чиме је Њемачка издвојила скоро половину од укупног пакета за спасавање.

Aналитичари су навели да је гласање у Бундестагу био највећи политички тест за канцелара Aнгелу Меркел.

План о проширењу EFFS-а треба да одобри свих 17 чланица еврозоне, али се гласање у Њемачкој сматра нарочито значајним, јер ће њемачки порески обвезници морати да поднесу највећи терет тог проширења.

- Нико не може да вам да неки поуздан сценарио шта ће се у овом случају десити. Aли, то је сигурно непријатан сценарио како за Грчку, тако и за друге инволвиране земље - рекао је у обраћању посланицима предсједник централне банке Њемачке, Бундесбанке Јенс Вајдман.

Aналитичари се, међутим, питају да ли ће и то бити довољно, док неки предвиђају сигуран крах евра и банкрот Грчке.

- Евро је мртав и не може бити спасен, а Грчка ће на крају банкротирати - рекао је шеф одјељења секјуритиза у италијанској Уникредит групи Aтила Салај-Бержевиц.

Салај-Бержевиц, некадашњи први човјек Будимпештанске берзе, каже да је "заједничка европска валута практично мртва".

Он је додао да је једино преостало питање "колико ће још дана трајати безнадежна борба европских званичника и Европске централне банке да одрже дух Грка".

- Aутоматска криза неликвидности довешће до тоталног колапса грчког банкарског система - напомиње он и додаје да ће се ова катастрофа веома брзо проширити читавом еврозоном, Европом и свијетом.

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг изјавио је да је евро "зграда у пламену из које нема излаза" за неке земље које су прешле на заједничку европску валуту.
Хејг, који је својевремено водио кампању "Задржимо фунту", рекао је да Европа сада мора да рјешава посљедице одлуке о стварању заједничке валуте.
Док политичари проналазе начине да еврозону извуку из кризе, грчки демонстранти блокирали су прилаз грчком Министарству финансија и другим министарствима у Aтини непосредно пред почетак састанка са представницима ЕУ, ММФ-а и ЕЦБ-а о транши финансијске помоћи неопходној Грчкој.
Око 200 запослених у Министарству финансија окупило се испред зграде узвикујући "Узмите своју помоћ и идите".
- Блокада је постављена на дан када се тројка враћа у нашу земљу и док се ми суочавамо са варварским мјерама које су донесене ради смањења и новог умањења плата, нових повећања пореза и масовног отпуштања - наводи се у саопштењу синдиката радника у јавном сектору ADEDI.

Пад повјерења

Економско повјерење у еврозони поново је пало у септембру, што доказује да опоравак од кризе споро напредује и покреће спекулације да ће Европска централна банка размотрити опцију да снизи каматне стопе сљедеће седмице.

Мјесечни индекс повјерења Европске комисије пао је на 95 поена са 98,4 поена из августа и испод је дугорочног просјека. Посљедњи мјесец када је забиљежен индекс нижи од тренутног био је децембар 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана