Њемачка ипак спасава евро

Агенције
Њемачка ипак спасава евро

Берлин - Еврозона је прескочила кључну препреку у рјешавању дужничке кризе, будући да је њемачки Уставни суд одобрио ратификацију новог европског фонда за спас.

У пресуди која је праћена широм свијета, Уставни суд је одбацио низ правних изазова који су имали за циљ да спријече њемачког предсједника Јоакима Гаука да потпише одобрење за пуштање у рад два кључна оруђа за борбу против кризе, пренијеле су агенције.

Донијевши значајну одлуку са далекосежним импликацијама по будућност евра, осам судија њемачког Уставног суда пресудили су да Гаук коначно може да ратификује Европски стабилизациони механизам (ЕСМ) и фискални пакт.

- Федерални уставни суд одбацио је жалбе, уз клаузулу да ратификација ЕСМ може бити допуштена ако одређени услови могу да буду гарантовани међународним правом - изјавио је предсједник Уставног суда Aндреас Фоскуле.

Као прво, суд је прецизирао да финансијски терет који би Њемачка могла да сноси због учешћа у ЕСМ мора да буде строго ограничен на њен удио у капиталу фонда.

Уколико буду потребна додатна средства, њих ће морати да одобри њемачки парламент, уз пуну информисаност како горњег, тако и доњег дома парламента.

- Дужност чувања професионалне тајне, на коју се обавезују запослени фонда не смије да буде у конфликту са Бундестагом и његовим обавјештавањем - наводи суд.

Суд је такође нагласио да Њемачка мора да осигура клаузулу неучествовања, за случај да процијени да су њени интереси угрожени.

Aналитичари су упозоравали да би одбацивање ЕСМ довело до новог хаотичног таласа на финансијским тржиштима и изазвало нову политичку кризу у еврозони.

Око 40.000 Нијемаца захтијевало је да ЕСМ буде проглашен незаконитим.

Критичари су се петицијом обратили Уставном суду, тврдећи да ЕСМ веже Њемачку за потенцијално неограничено финансирање земаља еврозоне које су у дуговима.

Ступање на снагу

ЕСМ, тежак 500 милијарди евра, требало је да замијени привремени Европски фонд за финансијску стабилност (ЕФСФ) 1. јула, али је његово ступање на снагу одгођено, пошто је за функционисање фонда потребан удио средстава из Њемачке, односно 27 одсто, а средства нису могла бити одобрена прије одлуке суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана