Њемачка фирма обуставља уговорену производњу корнишона у БиХ

Анита Јанковић Речевић
Њемачка фирма обуставља уговорену производњу корнишона у БиХ

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Њемачка фирма “Карл Кине” обуставља уговорену производњу краставаца корнишона у БиХ, чиме ће стотине њихових коопераната остати без посла и прихода.

Из поменуте фирме саопштили су да су ту одлуку донијели из економских разлога, након неколико година пада производње у региону, те истакли да производно-пословни објекат у Козарској Дубици, који је отворен 2018. године, престаје са радом 29. фебруара идуће године.

- Количина набављена са локације у Козарској Дубици путем уговорене производње чини малу количину годишње потребе фирме “Кине” за краставцима. Убудуће ће фирма сировине из БиХ балансирати преко других међународних локација - додаје се у саопштењу у којем стоји да су кооперанти фирме, њих 260 из 15 локалних заједница у БиХ, махом из Републике Српске ове године испоручили више од 1.000 тона краставаца.

Из њемачке фирме су нагласили како су свјесни да су планиране промјене болне за колеге, али и да су за њих неопходне како би одржали конкурентност на тржишту и осигурали пословање у будућности.

- Уговорену производњу краставаца корнишона у БиХ покренули смо 2015. године са циљем производње више од 2.500 тона годишње. Међутим, узгој је посљедњих година опао и није довољно конкурентан у поређењу са међународним портфолиом фирме. Планираним промјенама биће обухваћено 30 радних мјеста, о чему су радници раније обавијештени. Створићемо рјешења прилагођена њима - навели су из ове фирме.

Гордана Благојевић из Козарске Дубице дуги низ година била је кооперант ове њемачке фирме, али је прољетос одустала од производње због низа негативних фактора иако је, како каже, посао био финансијски исплатив.

- Постало је пренапорно јер смо супруг и ја сами радили, нисмо имали потребну радну снагу. С друге стране, све екстремније временске непогоде су нам много отежавале производњу. Земља је овдје ниска и хладна, саднице много пропадају, нарочито код учесталих киша. Дозвољавали су све мање третирања па су усјеве нападале болести тако да је рода било све мање - рекла је Благојевићева и додала да су од производње одустале и многе њене комшије који су такође били кооперанти ове фирме.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић каже за “Глас” да одлука њемачке фирме показује да у пољопривреди ништа није дуговјечно.

- Ово није први пут да су обуставили откуп. И раније су то урадили. Чим се десе већи ломови на тржишту они једноставно одустану и сви вишегодишњи договори падају у воду. Одлука коју су донијели поразна је за скоро 300 домаћинстава који су живјели од те производње и прихода које су остваривали - рекао је Илић.

Он је додао да је повртарима у Српској, генерално гледано, изузетно тешко да се носе са иностраном конкуренцијом.

- Наше тржиште преплављено је поврћем из Турске која има сопствену производњу минералног гнојива које смо ми претходних година плаћали 2.000 КМ за тону, а тамошњи произвођачи 200-300 евра - казао је Илић.

Ризик

Дарко Илић истиче да се повртарством бави 35 година, а да ниједан производни циклус није био исти.

- Једне године радим у губитку, а сљедеће рецимо остварим већу добит и тако је нон-стоп. То многе произвођаче, нарочито младе, поколеба па одустану од пољопривреде. Ризик и несигурност тјера људе из овог посла - казао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана