Њемачка да изађе из ЕУ и врати марку?

Дојче веле
Њемачка да изађе из ЕУ и врати марку?

Берлин - Све је више економиста који сматрају да би најбоље било да Њемачка напусти еврозону, врати марку, и тако омогући остатку ЕУ да се консолидује.

 Нијемци постају свјесни парадокса да, са једне стране финансијски помажу земље са југа ЕУ које су у кризи, а са друге стране уопште нису омиљени сусједи.

Све чешће се чује питање: Да ли би се проблем еврозоне ријешио уколико Њемачка поново уведе марку?

Манфред Нојман, професор на Универзитету у Бону, опрезно формулише идеју која је до сада важила за табу. "Морамо размишљати у правцу да се ми уопште не уклапамо у еврозону".

Нојман разлику у односу на остале државе еврозоне види у степену индустријализације. Док у Њемачкој индустрија у БДП учествује са 20 одсто, у Француској, на примјер, тај проценат је опао на 10-12 одсто.

"Њемачка индустрија стално расте, а индустрија Италије због раста њених трошкова постаје све мање конкурентна" , наводи Дојче веле.

Исте аргументе као и Нојман имају и двојица америчких економиста Клод Престовиц и Џон Проут, који сматрају да еврозона није у проблемима због дужничке кризе и економске слабости држава на њеном рубу, него због изузетне конкурентности њемачке привреде.

Они сматрају да је то што досадашње кризне мјере нису донијеле резултате у ствари посљедица грешке у ставу да ће остатак Европе тиме што смањи трошкове државе постати конкурентнији, односно налик Њемачкој.

Слични ставови, према којима су Нијемци са солидним буџетом сметња у монетарној унији, постоје већ 20 година.

Како је њемачка марка брзо постала основна валута, остале валуте су биле под сталним притиском тржишта које је смањивало њихову вриједност. Долазило је до интервенција централних банака, али и до једне важне кризне сједнице.

"На велико изненађење министара финансија и банкара Француска је предложила да Немачка иступи из Европског монетарног система", подсјећа Нојман. Ипак, то се тада није десило.

Јенс Ехрхард, познати савјетник за инвестиције, такође вјерује да евро неће преживјети у садашњој форми. Он је изјавио да је једино смислено ријешење да Њемачка напусти еврозону.

Државе које задрже евро мораће радикално да смање његову вриједност. На тај начин земље Медитерана поново би добиле шансу да постану конкурентне.

То би, истовремено, значило да би поново уведена њемачка марка нагло добила на вриједности, појашњава Волфганг Франц, предсједник Савјета стручњака, наводи Дојче веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана